Consultantii financiari spun ca se ajunge la comision de rambursare anticipata zero doar dupa sapte ani de la obtinerea imprumutului.

Rambursarea sumei efective extrase de la banca se face intr-o proportie mai redusa in primii ani si mai ridicata spre sfarsitul perioadei de creditare.

In cazul unui credit ipotecar in valoare de 100.000 de euro, acordat pe o perioada de 30 de ani, suma totala de rambursat la sfarsitul creditului aproape ca se tripleaza, fiind in medie de aproximativ 275.000 de euro. „Din aceasta suma totala, aproximativ 0,73% reprezinta comisionul initial de acordare a creditului, de 2.000 de euro, iar 62% sunt costurile cu dobanda, care inseamna 170.000 de euro.

Rezulta ca valoarea principalului, de 100.000 de euro, reprezinta mai putin de 37% din suma totala de rambursat pentru acest credit la sfarsitul celor 30 de ani“, precizeaza Diana Tarus, analist financiar in cadrul companiei de consultanta financiar-bancara Finzoom.

Principalul, care reprezinta banii retrasi de la banca, se plateste diferentiat pe parcursul perioadei de creditare.

Dobanzile aplicate de institutiile financiare fac ca rambursarea efectiva a creditului retras de la banca sa se realizeze abia la sfarsitul perioadei de creditare. Potrivit lui Tarus, motivul este reprezentat de dobanda aplicata la valoarea soldului. „In prima perioada, valoarea dobanzii reprezinta in mod evident o parte mai mare a ratei lunare.

Spre exemplu, in prima luna, dobanda de 400 de euro reprezinta aproape 77% din valoarea ratei lunare, care este de aproximativ 530 de euro. In ultima luna, raportul se inverseaza, deoarece soldul la care se aplica dobanda este mult mai mic si, prin urmare, dobanda ajunge sa reprezinte echivalentul a doar 0,7% din rata lunara“, mai spune consultantul financiar.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.