Analistii imobiliari sunt de acord cu realizarea unui indice al pietei imobiliare, dar considera ca acesta nu va putea fi realizat in conditiile in care datele prezentate la notari nu sunt cele reale, iar preturile sunt de cele mai multe ori subevaluate, informeaza NewsIn.

"Indicele pietei imobiliare ar fi util si este realizabil, dar necesita resurse, bani si multa munca. Daca se pleaca de la premisa ca vor fi luate datele de la notariate si se va face astfel o statistica, se pleaca de la o premisa falsa. De cand s-a schimbat modul de taxare a tranzactiilor imobiliare, nu mai putem crede in statisticile de la notari. Cumparatorul se intelege cu vanzatorul pentru a declara o suma mai mica cu scopul de a plati un impozit mai mic, iar in aceste conditii datele inregistrate la notariate sunt sub nivelul real", a declarat, analistul imobiliar Radu Zilisteaniu, citat de NewsIn.

Potrivit lui Zilisteanu, toate declaratiile din ultimele saptamani legate de piata imobiliara sunt concertate si exista multe voci care nu au nici o treaba cu acest sector. Acesta este de parere ca, indiferent de acest indice, piata imobiliara se va orienta si poate functiona numai dupa raportul cerere si oferta.

La randul sau, presedintele Uniunii Nationale Imobiliare (UNIM), Gabriel Zamfir sustine ca piata are intr-adevar nevoie de un indice, dar acesta trebuie realizat numai in conditiile in care datele culese sunt cele corecte.

"Acest proces trebuie realizat cu multa inteligenta, iar in conditiile in care datele sunt culese de la notari si sunt mult subevaluate mai bine nu s-ar realiza acest indice. In ceea ce priveste acest asalt asupra pietei imobiliare, cred ca este ceva organizat. Am trimis destule sageti catre autoritati, iar aceasta poate fi o reactie a lor asupra noastra", a mai spus Zamfir.

Potrivit acestuia, in momentul de fata piata imobiliara este cea mai importanta industrie din Romania si din aceasta cauza au aparut multe voci care isi dau cu parerea despre tranzactiile imobiliare.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.