Specula cu terenuri si case ar putea disparea daca toate informatiile legate de proprietati vor fi stocate intr-o baza nationala de date.

Specula cu terenuri si case ar putea sa dispara in aproximativ trei ani, cand preturile de pe piata imobiliara s-ar putea stabiliza gratie unui proiect derulat de experti olandezi. Asa au anuntat, ieri, oficialii Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), principalul beneficiar al proiectului.

„Cred ca proiectul de monitorizare a pietei imobiliare - care urmareste sa adune, intr-o baza nationala de date, informatii de la toate institutiile implicate in tranzactii - sa acopere intreaga tara in aproximativ trei ani. Speram sa atragem in acest proiect, ale carui baze au fost puse inca din noiembrie anul trecut, si Banca Nationala a Romaniei“, a precizat, ieri, Robert Tatu, directorul general al ANCPI.

In prima faza, romanii vor putea testa proiectul-pilot derulat la Buzau, peste aproximativ sase luni, cand vor putea accesa on-line informatiile legate de proprietatile din acest oras si de pretul acestora. Proiectul a fost finantat de Regatul Olandei cu 325.000 de euro.

Legi noi pentru o piata imobiliara transparenta
Concret, se vor colecta date credibile despre proprietati si valoarea de tranzactionare a acestora de la banci, notari publici, municipalitate si de la oficiile locale de cadastru. Toate aceste informatii vor fi introduse in baza nationala de date si vor putea fi accesate pe internet de oricine este interesat. Mai mult, se va putea calcula si un indice de pret, astfel incat, printr-o simpla aplicatie informatica, oamenii vor putea afla care ar fi valoarea reala a terenului, a vilei sau a apartamentului pe care ar vrea sa-l achizitioneze.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.