Romania realizeaza o analiza a investitiilor in plin avant in proiecte de tip mall. Investitorii sunt atrasi de perspectivele unor profituri mari ce pot fi realizate intr-un timp relativ scurt.
Potrivit lui Michael Lloyd, Managing Partner al Proiectului Baneasa, a carui deschidere oficiala a fost anuntata pentru data de 18 aprilie, intreaga investitie ar putea fi recuperata in 7-8 ani. Asteptarile sale sunt confirmate de alte proiecte similare de retail, pentru care s-au putut obtine beneficii de 10-12% pe an.

In Bucuresti, urmeaza sa se deschida, conform anunturilor facute, 16 mall-uri in urmatorii 3-4 ani. In ultimul an au fost anuntate peste 130 de proiecte noi in toata tara, in conditiile in care acum exista acum 20 de mall-uri care deja functioneaza. Valoarea totala a proiectelor anuntate depaseste 5 miliarde de euro.

Potrivit declaratiilor specialistilor intervievati de BusinessWeek Romania, doar jumatate dintre mall-urile noi anuntate se vor putea concretiza, din cauza concurentei puternice si a crizei financiare care afecteaza indirect si Romania.

Finantarile sunt din ce in ce mai scumpe si mai dificil de obtinut, iar bancile sunt de acord sa finanteze doar proiectele cu un risc foarte scazut. “Piata imobiliara este in cadere, iar foarte multe fonduri de investitii au dat faliment sau au probleme si nu au anuntat inca”, spune Iulian Dascalu, proprietarul Iulius Group, care detine mall-uri in Iasi, Timisoara si Cluj-Napoca, acesta din urma fiind si cel mai mai mare mall din Romania la ora actuala.

Cu toate acestea, potrivit lui Dan Ionascu, directorul departamentului de evaluare din cadrul Cushman & Wakefield Activ Consulting, pana in 2011 oferta va acoperi complet cererea de mall-uri. Astfel, concurenta va obliga mall-urile sa gaseasca un concept nou si sa se diferentieze.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.