In acest mod, prin parcelare si intocmirea unui plan urbanistic zonal (PUZ), valoarea investitiei poate creste si de 50 de ori.

Numai anul trecut in judetul Timis au fost scoase din circuitul agricol aproape 1.000 de hectare de teren agricol, majoritatea aflân-du-se la periferia Timisoarei si a celorlalte localitati urbane. De altfel, de la an la an, orasul de pe Bega isi mareste treptat intravilanul, ajungând in prezent la 10.956 de hectare, in conditiile in care la 1 ianuarie 1990 se intindea, oficial, doar pe 4.963 de hectare. Directorul Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Timis, Arthur Marius Ursu, spune ca tendinta de scoatere a terenurilor din circuitul agricol a inceput in urma cu sase - sapte ani.

“Fenomenul a inceput prin 2001 si s-a accelerat in ultimii doi ani. Anual s-au scos din circuitul agricol intre 500 si 1.000 de hectare in zonele Dumbravita, Ghiroda, Giroc, Mosnita, Sag, Sacalaz. In acest an estimam ca se vor scoate din circuitul agricol peste 900 de hectare, cu preponderenta in zonele Mosnita, Giroc si Ghiroda. Scoaterea unui hectar din circuitul agricol este gratuita daca primaria are realizat un PUZ, si costa foarte mult in caz contrar”, explica Ursu.