Victor Sandulescu, un roman din Ramnicu-Valcea stabilit in Madrid acum patru ani, spune ca in prezent, in Spania, nu se mai construieste.

In Spania nu se mai construieste, spune Victor Sandulescu, un roman din Ramnicu-Valcea stabilit in Madrid acum patru ani. Victor lucreaza in constructii, la o firma cu 300 de angajati care primeste tot mai putine comenzi. „S-a construit in nestire, preturile apartamentelor au «sarit» foarte mult si acum nu se mai pot vinde, de aceea nu se mai ridica locuinte. Probleme au si firmele mari, si cele mici“, a observat Victor.

Sotia acestuia, Ioana, si-a dat si ea seama cat de grava este criza imobiliara: „Am fost in Romania zece zile, iar cand ne-am intors, pe 22 martie, Victor a fost nevoit sa stea acasa inca o saptamana, pentru ca firma la care lucreaza nu avea ce sa-i dea de lucru. Nu avea comenzi“.

Mii de case goale
Muncitorii din constructii care au drept de munca si de rezidenta in Spania isi pot schimba locul de munca, daca nu mai au ce lucra in constructii, spune Ioana, insa cei fara acte legale vor resimti cel mai puternic efectele crizei din imobiliare. „Nu mai sunt locuri de munca in domeniu si asta-i afecteaza pe multi romani de aici. Abia prin anul 2011 se va reechilibra piata constructiilor“, a aflat Victor.

Datele oficiale arata ca in Spania, in constructii, circa 100.000 de romani lucreaza cu acte in regula, iar alte 200.000 la negru. In statul iberic, constructiile masive de locuinte si preturile mari la care au ajuns acestea - fiind supraevaluate cu peste 20% conform Fondului Monetar International (FMI) - au dus la supra-incalzirea pietei, scrie agentia Reuters.

In plina criza financiara mondiala, acum bancile spaniole „sufla si in iaurt“ cand vine vorba de credite ipotecare, astfel ca numarul cumparatorilor de locuinte este in scadere. Drept urmare, in acest moment exista in piata spaniola mii de imobile care stau goale si al caror pret, in lipsa cererii, a inceput sa scada. De asemenea, tot mai multi spanioli prefera sa locuiasca cu chirie.

Astfel, dezvoltatorii imobiliari care au construit aceste locuinte nu se mai pot apuca de alte proiecte, fiind nevoiti sa-si disponibilizeze muncitorii, multi dintre ei romani. „Ne trezim din visul proprietatii si ne gasim in mijlocul unei situatii in care, pentru prima data in ultimii 10 ani, preturile scad in Spania“, a declarat Fernando Encinar, fondatorul site-ului idealista.com, care acopera domeniul imobiliar.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.