Astfel, conform datelor Institutului National de Statistica citate de acest raport, 25% din cererea de locuinte este pentru garsoniere, in vreme ce 40% vizeaza apartamentele cu doua camere. Locuintele mai mari sint mai putin populare. Apartamentele cu trei camere au o pondere de 30%, in vreme ce restul cererilor sint pentru locuintele mai mari.

Explicatia pentru aceasta situatie este simpla. In cazul apartamentelor noi marimea conteaza destul de mult.

„Puterea de cumparare si pretul de vinzare pe metru patrat influenteaza in mod direct marimea locuintelor si tipul de finisaje solicitate. Majoritatea clientilor prefera sa achizitioneze apartamente cu unul sau cu doua dormitoare, locuintele cu trei dormitoare sau duplexurile fiind mai putin cautate in acest moment de catre cumparatori, deoarece cererea este puternic influentata de pret“, se arata in studiul realizat de Atisreal.

Dezvoltatorii mizeaza din ce in ce mai mult pe locuinte mai putin spatioase, de multe ori similare ca dimensiuni apartamentelor vechi. Astfel, in cazul garsonierelor se poate vorbi in medie de suprafete utile cuprinse intre 35 si 40 de metri patrati, pentru locuintele cu doua camere - intre 60 si 70 mp, la cele cu trei camere - intre 80 si 90 mp, iar pentru apartamentele cu patru camere se ajunge la 90-100 mp.