Cele 39 de proiecte existente in prezent pe piata rezidentiala din Bucuresti ar putea aduce in urmatorii sapte pana la 10 ani aproape 35.000 locuinte, dintre acestea 16.900 apartamente fiind deja scoase spre vanzare inca din 2005 si pana in prezent, sustin analistii companiei imobiliare Colliers.

Colliers: 35.000 locuinte se vor construi in Bucuresti in urmatorii 10 ani Potrivit analistilor imobiliari, anul 2007 a adus pe piata 18 proiecte noi, un numar similar cu cel din 2006, ducand astfel numarul proiectelor mari, cu peste 200 de unitati locative, la 39.

"Din cele 16.900 apartamente scoase pe piata spre vanzare din 2005 si pana in prezent, 5.807 au fost scose pe piata numai in anul 2007. Jumatate din oferta anului 2007 face parte din proiectele lansate in ultimul semestru al anului. Estimam ca in jur de 30% din unitatile livrate vor reintra in circuitul pietei prin revanzare sau inchiriere. Proiecte precum Baneasa si Central Park au aparut deja pe piata rezidentiala secundara", sustin reprezentantii companiei Colliers intr-un raport asupra pietei imobiliare din Capitala.

Datele statistice ale companiei mai arata ca cel putin 7.300 de apartamente au fost vandute anul trecut off-plan (n.r.: din stadiul de proiect), dublu fata de 2006. Interesul investitorilor pentru astfel de achizitii a fost foarte ridicat, ajungand la 50% din absorbtie.

De asemenea, preturile pentru proiectele lansate in prima jumatate a anului au crescut in medie cu 20%,iar majoritatea proiectelor lansate in a doua parte a anului 2007 au ca tinta persoanele cu venituri mici si mijlocii si pornesc cu un pret de lansare de 1.100 euro/mp construit. "Aceasta modificare a tintei de clienti a facut ca in al doilea semestru pretul mediu sa se mentina la 1.500 euro/mp construit, valoarea inregistrata la sfarsitul primului semestru", mai spun consultantii imobiliari.

Reprezentantii Colliers estimeaza ca pe termen scurt - urmatoarele sase luni - piata rezidentiala va creste intr-un ritm mai putin alert decat in 2007, tinand cont ca noii jucatori de pe piata vor astepta efectele crizei financiare incepute in Statele Unite asupra schemelor lor de finantare. Analistii considera insa ca pe termen mediu si lung, piata rezidentiala din Romania va continua sa creasca intrucat aceasta depinde in primul rand de raportul dintre cerere si oferta, care este inca foarte mare.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.