Pentru un tanar de pana in 30 de ani, al carui venit nu depaseste media pe economie, posibilitatea de a obtine un credit pentru locuinta este nula. Si-ar incerca norocul la banca, dar cei 1.200 lei pe care ii castiga lunar nu au cum sa acopere ratele unui imprumut imobiliar.

Daca tanarul nostru este din provincie si a strans banii pentru avans, isi poate lua pe credit cel mult o garsoniera de 20.000-25.000 de euro, intr-un imobil vechi, undeva la periferia unor orase de genul Arad, Baia Mare, Botosani sau Drobeta Turnu-Severin. Si tot ar plati rate timp de 30 de ani.

Nici vorba de o garsoniera intr-un complex rezidential nou si nicidecum in Bucuresti, unde preturile exorbitante sunt inaccesibile celor cu venituri medii (1.200 de lei, potrivit datelor Institutului National de Statistica). Tanarul ar avea sanse mai mari daca s-ar insura. Cu un buget familial de 2.400 de lei pe luna, poate ravni chiar si la un apartament cu 2 camere si, cu putin noroc, la unul cu trei camere in Botosani.

Consultantul de investitii Bogdan Baltazar este de parere ca "problema fundamentala o reprezinta explozia preturilor, care a depasit cu mult cresterea salariala". Pe de alta parte, Eugen Radulescu, consilierul guvernatorului bancii centrale, considera ca oamenii cu venituri medii au sanse reduse de a lua un astfel de credit chiar si in orice alta tara. "Nu cred ca exista un loc in lume unde cei cu venituri medii sa isi permita o casa. Nici macar in Statele Unite. In plus, pe langa problema ratelor, apare si cea a avansului.