Investitorii imobiliari au cumparat terenuri de peste 675 mil. euro in Bucuresti Potrivit Colliers, mai mult de 70 % din suprafata totala a fost tranzactionata inainte de luna august a anului 2007, dupa care trendul negativ al pietelor internationale a facut ca volumul tranzactiilor pe piata locala sa scada. Cu o proportie de 59% din volumul total de tranzactii, zona de nord a Bucurestiului a fost in continuare cea mai activa din punct de vedere al tranzactiilor efectuate. Centrul Capitalei a generat 6 % din volumul tranzactiilor, vestul 15 %, in timp ce estul a generat 20% din totalul achizitiilor importante. Partea de sud a orasului a fost in continuare inactiva din punctul de vedere al tranzactiilor mari cu terenuri.


"Marii dezvoltatori internationali au continuat sa fie cei mai activi cumparatori pe piata terenurilor. S-a observat ca in 2007, cererea din partea investitorilor speculativi a scazut, acest fapt semnaland un inceput de maturizare a pietei. Recordul in ceea ce priveste valoarea cat si suprafata totala a unei tranzactii este reprezentat de achizitionarea de catre Africa Israel a terenului fabricii Laromet. Dezvotatorul a platit 77,5 milioane de euro pentru 155.000 mp situati in Bucurestii Noi. O alta tranzactie record a fost achizitionarea terenului CI Grivita de catre un fond de investitii israelian care a platit 72 milioane de euro pentru 6 hectare de teren situate pe Bd. Expozitiei. Destinatia finala a terenurilor achizitionate anul trecut este in continuare predominat rezidentiala, in special pentru apartamente ce se adreseaza clasei medii. Pe segmentul de retail RI Investment a realizat o tranzactie record de peste 50 de milioane de euro, in imediata vecinatate a Parcului Titan", au declarat reprezentantii Colliers.

Pretul mediu al tranzactiilor a fost de peste 650 euro/mp, suma ce situeaza valoarea medie din 2007 cu peste 50% peste 2006. Aceasta crestere puternica a pretului mediu a fost determinata de o egalizare a preturilor din diferite zone ale Capitalei. Pretul unui mp de teren este aproximativ egal in Ghencea cu pretul unui mp de teren in Colentina, spre deosebire de 2005-2006 cand diferenta era substantiala de la o zona la alta.