"Puterea de cumparare si pretul de vanzare pe metru patrat influenteaza in mod direct spatiul locuintelor si tipul de finisaje solicitate. Majoritatea celor care vor sa cumpere locuinte noi prefera apartamentele cu unu sau doua dormitoare. Cumparatorii sunt aproape exclusiv interesati de achizitionarea unui apartament complet finisat, cu posibilitatea de a alege calitatea finisajelor inainte de finalizarea constructiei", sustin consultantii Atisreal.

Potrivit acestora, populatia cu venituri medii solicita in principal apartamente cu preturi sub 1.800 euro/mp + TVA, iar dezvoltarea segmentelor de apartamente si vile este sustinuta de clientii tineri (intre 35 si 40 de ani), cu un venit mediu net pe familie de peste 2.000-2.500 euro, prin intermediul caruia pot obtine credit ipotecar. Studiul Atisreal mai arata ca in mare parte potentialii clienti locuiesc aproape exclusiv in blocuri vechi, construite inainte de 1990, in garsoniere si apartamente cu un singur dormitor.

In ceea ce priveste segmentul inchirierilor de proprietati de lux, acesta este inca dominat de straini care activeaza in cadrul companiilor multinationale, misiunilor diplomatice si institutiilor financiare. Acestia prefera sa inchirieze apartamente de mici dimensiuni (pe perioade de un an) sau vile mai mari (pentru perioade mai lungi de timp). Totodata, clientii care prefera sa achizitioneze vile in loc de apartamentele situate in blocuri sunt interesati mai mult de aspecte precum calitatea stilului de viata, confort, securitate, intimitate, calitatea mediului inconjurator, amplasare, acces si vecinatatea proprietatii, si mai putin de pretul de vanzare.

Analistii imobiliari mai spun ca volumul mare de vanzari este sustinut si de activitatea crescuta de pe piata investitiilor si estimeaza ca din numarul total de tranzactii din anul 2006, cele incheiate de investitori privati au reprezentat 50%.