Volumul total al investitiilor imobiliare din 2007 a atins nivelul 2,2 miliarde de euro, incluzand tranzactiile de tip forward sale si plaseaza Romania pe locul al treilea in Europa Centrala si de Est, arata ultimul raport din luna martie al companiei de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle.

Potrivit analistilor imobiliari ai Jones Lang LaSalle (JLL), investitiile au crescut cu 144% fata de anul 2006 si au fost reprezentate de 49% (peste un milliard de euro) tranzactiile pe piata de retail, 34% pe piata birourilor, 8% pe piata logistica, iar restul de 8% pe piata hoteliera.

In acelasi timp, daca in prima jumatate a anului trecut, investitiile au fost dominate de capitalul austriac, in a doua jumatate din 2007 sursele de provenienta a capitalului au fost mai diversificate si au inclus: AEW (Franta), Degi (Germania) si ING (Olanda).

"Romania incepe sa intruneasca din ce in ce mai multe criterii de achizitie a fondurilor de investitii care activeaza in Europa Centrala si de Est. Romania continua sa ofere randamente atractive fata de tarile din Europa, randamente sustinute de fundamente economice solide, cresterea economica, diminuarea somajului si cresterei salariale.

Romania, a doua tara ca numar de locuitori din Europa Centrala si de Est, cu o capitala care se dezvolta ca un centru de afaceri regional important si cu cateva orase secundare importante, devine o piata pe care investitorii europeni si central-europeni nu o vor ignora", se arata in raportul din luna martie al companiei de consultanta imobiliara Bucharest City Report.

Acelasi raport mai arata ca unele din cele mai importante tranzactii de pe piata birourilor din 2007 includ achizitia America House de catre AEW Europe pentru 120 milioane de euro, achizitia unui portofoliu de trei cladiri de catre Degi la pretul de 106 milioane de euro si achizitia S-Park de catre Immoeast pentru 101 milioane de euro.

Totodata, printre cele mai importante tranzactii pe piata de retail se numara achizitionarea de catre Immoeast a proiectului Polus Center Constanta la pretul de 185 milioane de euro, pe baza unei tranzactii de tip forward purchase.

Pe piata spatiilor logistice, cele mai semnificative tranzactii include vanzarea Parcului Industrial A1 dezvoltat de Cefin si cumparat de Valad (exTeesland IOG) pentru 70 milioane de euro si a Parcului Logistic Cefin Arad achizitionat de Europolis la pretul de 34 milioane de euro.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.