Bancile centrale ar trebui sa ia in calcul preturile de pe piata imobiliara in momentul in care i-au decizii asupra dobanzii de politica monetara, se arata intr-un raport al Fondului Monetar International (FMI).
Criza creditelor neperformante din SUA, care a dus la falimentarea unor banci importante, la concedierea a zeci de mii de oameni si la pierderea casei de catre mii de persoane care nu mai puteau sa-si achite creditul, a readus problema creditarii in prim-plan.

Forul economic mondial a sugerat bancilor centrale sa tina cont in stabilirea ratei dobanzii de referinta de pretul imobiliarelor. Altfel spus, guvernatorii ar trebui sa tina cont de evolutia acestei piete, care poate influenta cresterea economica. O dobanda de referinta mare practicata de banca centrala inseamna dobanzi mai mari la creditele acordate de catre bancile comerciale, care determina scaderea nivelului de imprumut si, in final, scaderea cererii de pe piata imobiliara.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.