Diferentele dintre preturile de vanzare ale apartamentelor vechi si valorile din expertiza destinata impozitarii (valori apropiate celor reale) pot ajunge si pana la 50%.

In ciuda acestui fapt, locuintele din blocurile construite in perioada comunista vor continua sa se vanda foarte bine, si mai mult decat atat se, vor scumpi anul acesta, cu pana la 30%.

Preturi exagerate
Preturile de vanzare ale apartamentelor vechi sunt exagerate, acest lucru fiind evidentiat de diferentele cuprinse intre 30% si 50% dintre acestea si expertiza Societatii Generale a Expertilor Tehnici (SGET). De exemplu, potrivit revistei Capital, un apartament cu doua camere si imbunatatiri, situat la un etaj intermediar, de pe Bulevardul Decebal se vinde cu 180.000 de euro, desi este evaluat de SGET la 109.000 de euro, unul situat in cartierul Titan se vinde cu 100.000 de euro desi este evaluat la 60.000 de euro, un apartament care indeplineste aceleasi criterii de pe Aviatiei se vinde cu 160.000 de euro, desi este evaluat la 81.000 de euro, iar acelasi tip de locuinta din cartierul Drumul Taberei se vinde cu 120.000 de euro, desi este evaluata la 63.000 de euro. Expertiza SGET se realizeaza in urma unei evaluari bazate pe criterii concrete ce tin de zona, etaj, imbunatatiri si vechime a imobilului. Preturile ce apar in aceste expertize stabilesc valoarea minima de impozitare a locuintelor si sunt destul de apropiate de valoarea reala.

De ce locuintele vechi sunt atat de scumpe?
Cererea extrem de ridicata face ca apartamentele din blocurile construite inainte de 1989 sa aiba preturi care nu oglindesc deloc realitatea. Unul dintre motivele pentru care majoritatea tranzactiilor rezidentiale sunt reprezentate de achizitionarea unei astfel de locuinte este oferta insuficienta de apartamente noi din cauza in special a nefinalizarii la timp a proiectelor. „Finalizarea ansamblurilor de locuinte noi se amana la nesfarsit, si acest lucru sustine scumpirile locuintelor vechi. Anul trecut, au fost livrate sub 1.000 de apartamente noi. Ce inseamna asta pentru piata? Absolut nimic. Cand vom putea vedea oferte serioase, atunci vom putea vorbi de modificari pe piata”, a declarat analistul imobiliar Radu Zilisteanu. Un alt motiv care sustine cererea pentru locuintele vechi ridicata este disponibilitatea imediata (proprietarul se poate muta imediat), in cazul noilor apartamente, vandute inca din faza de proiect, existand un interval destul de lung intre momentul contractarii si momentul in care cumparatorul se poate muta.


Despre autor:

Sursa: Ziarulcn.com


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.