Desi preturile locuintelor continua sa creasca, chiriile apartamentelor din unele zone ale Capitalei au inceput sa scada.

In ultimele 6-12 luni, proprietarii de apartamente din zone precum Cotroceni, Aviatorilor, Alba Iulia, Armeneasca, Dacia, Vitan, Constantin Brancoveanu sau Victoriei, si-au diminuat pretentiile financiare fata de chiriasi cu pana la 12%.

Zonele in care s-au redus chiriile la apartamentele cu trei camere
In Cotroceni, Aviatorilor, Ion Mihalache (fosta 1 Mai), Armeneasca sau Victoriei, chiriile solicitate pentru apartamentele cu trei camere sunt mai mici cu 2,3% pana la 12% fata de cele solicitate acum un an, potrivit unui studiu intocmit de ãSaptamana FinanciaraÒ pe baza anunturilor imobiliare publicate in ãAnuntul TelefonicÒ. Cifrele reflecta doar pretul solicitat de proprietari, valoarea la care se incheie un contract de inchiriere fiind, de regula, cu 5%-10% mai mica. Cele mai importante diminuari ale chiriilor s-au inregistrat in zonele Armeneasca (12%) si Aviatorilor (10%), iar cele mai insignifiante, in zonele Cotroceni (2,6%) sau 1 Mai (2,3%). Trebuie remarcat si faptul ca in zone precum Dorobanti sau Octavian Goga chiriile au stagnat. Directorul SGA Romania - Institutul de Consultanta Imobiliara, Artur Silvestri, este de parere ca unul dintre motivele acestor scaderi inregistrate in cazul segmentului de apartamente din zonele Cotroceni, Aviatorilor sau Victoriei, este reducerea clientelei formata din angajati straini datorita migratiei catre alte segmente. ãAngajatul unei mari companii straine nu mai vrea apartament la bloc. Ii place o casa care sa aiba curte, gradina, garaj, toate comoditatile care lipsesc la blocÒ, a declarat Silvestri. Un alt motiv il reprezinta reorientarea firmelor mici si mijlocii, care pana acum doi sau trei ani erau principalii clienti ai rentierilor, catre cladirile de birouri de clasa B sau chiar A. Potrivit sursei citate, tendinta de diminuare sau stagnare a chiriilor pe piata apartamentelor cu trei camere ar putea sa se mentina si in urmatorii ani.

Zonele in care chiriile la garsoniere au scazut sau au ramas constante
In ceea ce priveste piata garsonierelor de inchiriat, aceasta se dovedeste cel mai putin sensibila la tendinta de diminuare a chiriilor. Aici, regula de baza este majorarea. Astfel, in ultimele 12 luni chiriile garsonierelor bucurestene au crescut cu 12% pana la 35%, doar in patru cartiere Ð Dorobanti, Magheru, 13 Septembrie-Marriott si Brancoveanu observandu-se stagnari sau diminuari ale chiriilor cerute. In cartierul Constantin Brancoveanu, in urma cu 12 luni, chiria medie solicitata pentru o garsoniera era de 258 euro/luna, in prezent, media este de 254 euro/luna. La fel si in zona Magheru, unde acest indicator a scazut usor, de la 419 euro/ luna cat era in martie 2007, la 400 euro/luna in martie 2008. In Dorobanti, chiria medie a crescut intr-un an cu 8%, insa in ultimele sase luni s-a observat tendinta de stagnare.


Despre autor:

Sursa: Ziarulcn.com


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.