Numarul de locuinte noi care vor fi livrate pe piata e insuficient, comparativ cu cererea Bucurestiul ocupa, alaturi de Kiev, Sofia si Vilnius, un loc fruntas intr-un top realizat in functie de nevoia de locuinte, se afirma intr-un raport al companiei de consultanta rezidentiala REAS din Polonia, care analizeaza pietele imobiliare din Europa Centrala si de Est. Stocul existent in prezent este considerat subdimensionat raportat la necesitatile pietei.
Potrivit studiului, Bucurestiul are nevoie de 135.000 de locuinte, punctul de reper luat in calcul fiind media europeana de 490 de unitati la 1.000 de locuitori. “Aceasta cifra este realista, daca socotim ca la nivel de Romania este necesar un milion de unitati locative, iar Bucurestiul reprezinta circa 10% din populatia intregii tari, la care se mai adauga si cei veniti din alte locuri ale tarii”, sustine expertul imobiliar Ion Radu Zilisteanu.

Capitala este depasita intr-un astfel de top doar de Kiev, care inregistreaza o lipsa acuta pe acest segment, avind nevoie de 315.000 de unitati, in jur de o treime din actualul stoc de locuinte al orasului. Urmatoarele capitale care inregistreaza deficit pe segmentul rezidential sint Sofia, Varsovia si Zagreb, cu o nevoie de aproximativ 82.000, 63.000 si respectiv 56.000 de unitati locative.

Studiul arata ca, exceptind Budapesta, care sta foarte bine la acest capitol, cu peste 500 de unitati locative la 1.000 de locuitori, peste media europeana, toate celelalte capitale analizate indica lipsa stocului de locuinte si se afla mult sub media statelor Uniunii Europene. Bucurestiul inregistreaza in prezent aproximativ 400 de locuinte la mia de locuitori, in timp ce Riga si Ljubljana se afla cel mai aproape de media Europei Centrale, cu circa 450 de locuinte.

Analistii imobiliari estimeaza ca pina in 2015 in Bucuresti se vor livra intre 30.000 si 50.000 de unitati locative noi. Pe termen scurt se estimeaza ca, in urmatorii doi trei-ani, numarul locuintelor noi care se vor livra proprietarilor de catre dezvoltatorii de ansambluri rezidentiale se va situa undeva in jur de 10.000 de unitati.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.