Tinuta la secret pana mai ieri, imaginea celei mai inalte cladiri din Bucuresti da peste cap toata arhitectura din zona Bulevardului Kiseleff.
Aprobata pe furis de consilierii generali, constructia sfideaza pana si legea bunului-simt. Visat de investitori, culmea ironiei, drept o "opera de arta a` la Brancusi, fiind terminata cu niste maini indreptate spre cer", gigantul n-a fost supus dezbaterii publice, asa cum era normal. Cladirea schimba complet regimul de inaltime al zonei.
Discutiile despre constructia celei mai inalte cladiri din Bucuresti au aparut in 2005, cand investitorii in frunte cu Puiu Popoviciu au inceput sa bata drumurile pe la Primaria Capitalei pentru a-si prezenta maretul proiect. Firma Kiseleff Business Plaza intrase inca din 2000 in posesia terenului din Strandul Tineretului, asa ca nu a mai ramas decat obtinerea avizelor necesare pentru ridicarea cladirii-mamut. In prima faza, intrevederile s-au rezumat doar la simple consultari. Arhitectul-sef al Capitalei, Adrian Bold, de a carui semnatura depindea inceperea constructiei, nu a fost convins de proiect. "Baietii destepti" nu s-au impiedicat de un raspuns negativ, au actionat mai departe. Au reusit cu ajutorul consilierilor generali de la vremea respectiva sa elaboreze o hotarare de consiliu care a redus atributiile arhitectului-sef. Astfel, pentru a aproba un PUZ, gen Kiseleff Plaza, nu mai era nevoie de semnatura lui Bold. Zis si facut.

La 29.09.2005 proiectul blocului turn amplasat pe terenul bazei sportive Tineretului trecea fara nici o problema prin Consiliul General al Capitalei, chiar si fara avizul arhitectului-sef.
Anii au trecut, proiectul a prins contur, investitorii si-au pus imaginatia la incercare si l-au desenat in detaliu. Ca sa impresioneze, s-au folosit chiar si de celebrul Brancusi, mergand pana acolo incat au indraznit sa apropie un simbol al marelui sculptor de imaginea unei constructii ilegale. Pe ultimul etaj al cladirii se pot vedea patru schelete de metal cu pretentii de maini imbratisate. Pare revoltator, mai ales ca vorbim de un proiect care a trecut ilegal printr-un consiliu, n-a avut aprobarea specialistilor, a incalcat Legea Sportului si Legea Spatiului Verde si care a fost aprobat in prima faza fara ca bucurestenii sa fie consultati. Si este vorba despre cea mai inalta cladire din Capitala. Si din tara!
COMBINATII. Din septembrie 2005 si pana in decembrie 2007, Puiu Popoviciu, prin interpusi, a inceput sa ceara socoteala directiilor din Primaria Capitalei, implicate in proiect si mai ales in masura sa-i valideze constructia.

Simtindu-se indreptatit sa-si duca pana la capat visul imobiliar, Popoviciu a cerut Directiei de Dezvoltare a Investitiei sa-i elibereze "o copie certificata a Hotararii 213, din 29.09.2005, impreuna cu documentatia completa care a stat la baza aprobarii PUZ-ului, incluzand plansa de reglementari a planului sus mentionat aflat la pozitia nr. 68 din anexa hotararii". Asta in conditiile in care documentele din spatele dosarului venit pe sub mana in sedinta de consiliu au fost controversate si lipsite de valabilitate. Unii consilieri generali nici nu au stiut macar ce au aprobat, dar sa mai apere baza sportiva.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.