Piata imobiliara din Romånia nu este reglementata in acest moment de nicio lege, astfel incåt oricine isi poate infiinta o agentie imobiliara, la fel cum orice persoana, chiar si cu studii medii, poate fi agent imobiliar. In timp ce unii reprezentanti ai agentiilor imobiliare se plång de lipsa de protectie si a unei legi in domeniu, altii sunt interesati sa nu se intervina pe piata.
Astfel, exista peste 7.000 de firme de apartament care figureaza ca si agentii imobiliare, iar circa 50.000 de agenti activeaza pe piata fara a avea pregatirea necesara.

Pentru reglementarea activitatii de agent imobiliar, a fost aprobata in ianuarie 2000 o ordonanta, dar in noiembrie 2003 a fost votata o lege pentru respingerea ordonantei. De atunci nu a mai existat niciun interes pentru promovarea unui act normativ de reglementare a pietei. Doar deputatul liberal Gabriel Zamfir, care este si presedintele Uniunii Nationale Imobiliare din Romania, sustine, de mai bine de doi ani, ca a pregatit un pachet de legi care se refera la piata imobiliara.

„Pachetul care va cuprinde trei legi este redactat, dar nu a fost depus deoarece piata nu este suficient de matura pentru a face fata impactului. Am discutat cu mai multi oameni din domeniu si am decis sa mai asteptam pana cand se mai asaza piata“, a explicat deputatul liberal. El crede ca o piata unde nu exista falimente si nu exista somaj nu poate fi reglementata, insa estimeaza ca pana la sfarsitul anului 2008 va fi depus proiectul. Zamfir crede ca in acest an vor fi si primele companii care vor da faliment deoarece se trece de la piata speculativa la una dominata de proiecte profesionale.

„Vrem ca agentii imobiliari sa devina profesionisti care sa aiba cunostinte in domeniu si sa existe garantie pentru servicii. Agentiile imobiliare sa aiba o lista cu clienti, sa aiba un sediu decent si dotarea necesara“, a precizat Zamfir. In acest moment lipsa unui cadru legislativ permite oricarei persoane sa infiinteze o agentie imobiliara, chiar fara a avea un sediu cu dotari sau o lista de clienti. „Noi facem investitii pentru a oferi clientilor servicii de calitate, in timp ce multi isi deschid agentii in apartamente situate la etajul sapte. Mai mult, isi dau intalniri cu clientii in cofetarii sau la coltul strazii pentru ca nu au unde sa ii primeasca.
Cat despre oferta imobiliara, ei si-o iau din anunturile de mica publicitate“, a declarat Monica Platon, directorul unei agentii din Arad. Aceasta a precizat ca nu exista niciun fel de protectie pentru cei care lucreaza corect. „Anul trecut am fost inselata de patru ori de catre clienti care nu ne-au platit comisioanele“, a mentionat Platon.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.