Desi sustine ca piata imobiliara se va prabusi, petrolistul investeste intr-un proiect amplu in nordul Bucurestiului, pe un teren pe care il are de 17 ani
Grupul Rompetrol va parasi actualul sediu pentru unul nou, care se va construi in spatele Casei Presei, in Bucuresti, in cadrul unui proiect imobiliar mai amplu, a declarat ieri, la Arad, Dinu Patriciu, presedintele companiei. Proiectul are deja aprobat planul urbanistic detaliat care va costa 200 de milioane de euro. Acesta se va intinde pe o suprafata de 150.000 de metri patrati si va include si un ansamblu rezidential de 1.000 de apartamente. In afara de sediul Rompetrol, in cladirea de birouri vor mai exista si alte spatii de inchiriat pentru firme. Finantarea acestui proiect va fi asigurata de catre compania petroliera si de „un mare fond imobiliar“, pe care Patriciu nu l-a nominalizat, informeaza Cotidianul.

„Detin acest teren inca din 1991 si pina acum valoarea lui a crescut enorm“, a spus omul de afaceri. Acesta si-a facut publica investitia in zona imobiliara in conditiile in care tot ieri si in acelasi loc si-a reiterat declaratiile potrivit carora piata imobiliara romaneasca este in pragul colapsului si ca atit preturile apartamentelor, cit si cele ale terenurilor vor scadea drastic. „Ceea ce se intimpla acum in Spania va veni si in Romania. Deja de un an nu prea se mai fac tranzactii. E clar ca va scadea atunci cind preturile terenurilor sint la acelasi nivel cu cele din marile capitale europene, insa densitatea populatiei in Bucuresti este de trei ori mai redusa decit in vestul Europei“, a precizat presedintele Rompetrol.

"Piata imobiliara din Romania se afla la inceputul caderii. Va cadea foarte abrupt in urmatoarele luni. Intr-o tara in care densitatea medie urbana este de circa 100 de locuitori la hectar, fata de densitatea medie a oraselor europene de 300 de locuitori la hectar, este evident ca preturile imobiliarului sunt fantasmagorice. Ele (preturile la terenuri) se vor aseza in primul rand sub presiunea ofertei si nu a cererii", a spus acesta. Caderea se va resimti in special pe segmentul terenurilor.

"Terenurile vor scadea foarte tare. Sectroul rezidential va incepe sa treaca printr-o schimbare. Probabil ca va creste oferta de locuinte pentru categoria de populatie cu venituri pana in 1.000 de dolari pe luna.
Acest lucru inseamna locuinte cu preturi intre 60.000 si 80.000 de euro. Acest pret va fi obtinut pe seama evolutiei tehnologice", a subliniat omul de afaceri. Potrivit The Money Chanel, argumentul adus de Patriciu pentru ideea escaderii preturilor in sectorul imobiliar este acela ca "suntem o parte a pietei globale

De remarcat, cel mai bogat roman este singurul care anunta prabusirea pietei imobiliare. Presedintele executiv al BCR, Manfred Wimmer, declara, recent, ca perspectiva pietei imobiliare din Romania ramane "foarte sigura". Analistul Bogdan Baltazar spune ca "interventia lui Dinu Patriciu este evident interesata. Recent a demarat un fond de investitii imobiliare si interventia aceasta este in mod evident facuta pentru a ieftini activele pe care vrea sa le cumpere. Se poate vorbi de o manipulare in acest caz", sustine Balthazar.

Contactat de Wall-Street, Andrei Panculescu, directorul comercial si de achizitii al biroului din Romania al Westhill, ne-a spus ca, intr-o oarecare masura, este de acord cu estimarile lui Patriciu cu privire la criza din real estate-ul romanesc. “Preturile apartamentelor noi din Bucuresti si marile orase au ajuns as nu mai fie tangibile de mare parte din populatie drept urmare si eu cred ca va apare o corectie a preturilor”, a spus Panculescu.

Potrivit lui Andrei Panculescu, aceasta corectie se poate produce, in primul rand ca urmare a faptului ca suprafata medie din Bucuresti per unitate locativa este de 100 mp in comparatie cu tarile din vestul Europei unde media este la 60-75 mp per unitate, iar costul de intretinere al acestor unitati devine din ce in ce mai mare.

De asemenea, Panculescu crede ca rata de indatorare a populatiei din Romania este prea mare, nivelul chiriilor este destul de scazut, iar pretul terenurilor din Bucuresti este mult prea mare a se putea construi locuinte. “Criza financiara din SUA si Marea Britanie se va rasfrange si in Romania pentru ca bancile afectate vor creste nivelul dobanzilor pentru imprumuturi de dezvoltare si vor inaspri conditiile de acordare a acestora”, a mai spus Panculescu.

Conform Ziua, cel mai transant dintre toti a fost Ninel Peia, seful Grupului Imobiliar PEIA, care sustine ca previziunea potrivit careia piata imobiliara se va prabusi este o prostie. "Sunt oameni cu bani care doresc ca piata sa cada, pentru ca apoi sa cumpere la preturi mici. Caderea pietei nu se va produce dintr-un motiv foarte simplu: creditul ipotecar in Romania reprezinta doar 3,4% din PIB pe cand in UE acesta depaseste 50% din PIB. Preturile vor creste in medie cu 20% pe an in toata tara, iar pe zona de nord a Bucurestiului, respectiv localitatile adiacente autostrazii Bucuresti-Brasov, preturile vor creste cu peste 100% pe an", a spus Peia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.