Proiectul misteriosului bloc gigant de 29 de etaje de pe Baza Sportiva Tineretului, care va fi construit de omul de afaceri Puiu Popoviciu, este tinut la secret. Urma lui s-a pierdut din 2005, cand a fost introdus pe sest si aprobat de consilierii generali
Atunci cladirea avea doar 10 etaje. La trei ani dupa, investitorul a mai adaugat alte 19 etaje, iar noul proiect s-a ratacit prin Primaria Capitalei. Terenul pe care se va ridica blocul-turn a fost inchiriat de la stat cu un euro pe metru patrat.

O cladire de 29 de etaje se pregateste sa sufoce terenul Bazei Sportive Tineretului si sa intre in Cartea Recordurilor la capitolul smecherii. Blocul-turn din zona Kiseleff ar fi cel mai inalt din tara, iar pentru un asemenea proiect autoritatile ar fi trebuit sa ceara si parearea bucurestenilor, asa cum Traian Basescu, pe vremea cand era primar general, a dezbatut public Pasajul Basarab. Istoria Strandului Tineretului este intortocheata si cu multe lacune, constructiile mamut fiind de mult planuite de "baietii destepti" si ascunse in spatele unor probleme aproape inexistente. Ca sa iti iasa o asemenea lovitura imobiliara trebuie sa ai tact, rabdare si sa stii cum se vand iluziile.

PREMEDITAREA. Povestea a inceput sa ia contur in 1999, cand un banal control al Directiei de Sanatate Publica a scos la iveala unele nereguli privind igiena si rezistenta cladirilor de pe Baza Sportiva Tineretului. Directorul de atunci, Bogdan Gheorghe, actualul secretar general al Agentiei Nationale pentru Sport (ANS), a intrat in "panica", dupa cum a incercat sa se justifice, si pe motiv ca nu avea bani sa renoveze si sa respecte indicatiile pretioase ale inspectorilor sanitari a hotarat sa inchirieze o parte din baza sportiva. Zis si facut.

CHIRIAS DE LUX. In anul 2000 a gasit un investitor cu viziune, pe Puiu Popoviciu, si i-a inchiriat pe o perioada de 49 de ani un teren care se intinde pe o suprafata de 11.986 mp cu doar un euro pe metru patrat. Sa nu uitam ca vorbim despre o zona centrala a Bucurestiului, situata pe Bulevardul Kiseleff. Cum a fost posibila inchirierea la un pret de cel putin zece ori sub medie? O alta intrebare fara raspuns este cum i s-a permis noului chirias sa construiasca pe un teren protejat de Legea Sportului. Domnul Gheorghe n-a stiut sa raspunda clar. O ancheta a DNA se afla insa in plina derulare.

"Vorbim de anul 2000, aveam nevoie de un chirias pentru a salva Strandul Tineretului. Nu aveam bani nici pentru plata apei curente. Contractul este avantajos. In sapte ani am primit 1.200.000 de euro. Noi, ca institutie, din 1990 n-am primit nici un leu, iar baza sportiva trebuia intretinuta. Eu n-am dat decat o portiune pe care se gaseau la un moment dat patru terenuri de tenis lasate in paragina, adica la stadiul de pamant. Acolo se mai gaseste si o centrala termica ce va fi mutata. Mai mult, investitorul s-a oferit sa construiasca terenurile de tenis in alta parte", a spus Bogdan Gheorghe. Intrebat cum a putut sa inchirieze un teren pe care un particular, evident, nu unul oarecare, sa poata construi cea mai mare cladire din Capitala, domnul Gheorghe, cu zambetul pe buze, ne-a spus ca pe el nu l-a interesat ce va face investitorul respectiv pe terenul cu pricina. Important este ca i-au venit bani lunar din acel contract. Nici asa argumentele lui nu stau in picioare, pentru ca, daca voia cu orice pret ca obtina bani frumosi din aceasta afacere, nu inchiria metrul patrat cu un euro intr-una dintre cele mai bune zone din Bucuresti.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.