Un proiect de lege stabileste suprafete minime pentru apartamentele care vor fi oferite spre inchiriere. Agentii imobiliari se asteapta sa scada oferta oficiala
Ministerul Dezvoltarii Lucrarilor Publice si Locuintei (MDLPL) a realizat un proiect de lege a chiriilor care impune conditii minime pentru locuintele pe care proprietarii vor sa le inchirieze. Cerintele privesc in special suprafata acestora, insa aproximativ jumatate din unitatile locative nu le indeplinesc. „Constructiile care nu respecta prevederile alin.(1) nu pot fi utilizate ca locuinte destinate inchirierii“, precizeaza proiectul de lege promovat de ministrul Borbely Laszlo. Potrivit normelor metodologice, pentru a indeplini cerintele minimale, o garsoniera trebuie sa aiba camera de 18 metri patrati suprafata utila, apartamentele de doua camere - 30 de metri patrati (o camera de 18 metri patrati, cealalta de 12), iar cele de trei camere, un total de 40 de metri patrati, dupa cum informeaza Cotidianul.

Datele din recensamintul locuintelor efectuat in anul 2002 de Institutul National de Statistica arata ca din aproximativ un milion de unitati locative cu o camera jumatate nu au peste suprafata utila ceruta. La cele de doua camere, procentajul celor respinse prin proiectul legii chiriilor este de 60% si doar 30% din cele cu trei camere indeplinesc cerintele.

Reprezentantii Ministerului Dezvoltarii admit ca legea ar putea sa aiba lipsuri. „Este bine ca se discuta si ca putem stabili impreuna ce este gresit si ce nu“, a spus Bogdan Suditu, director in minister.
Agentiile imobiliare se declara impotriva acestui proiect de lege si sustin ca masura nu va duce la cresterea chiriilor, ci doar va mari numarul de apartamente inchiriate la negru.

Ministerul Dezvoltarii si Lucrarilor Publice a prezentat trei proiecte de lege privind locuirea, lucrarile la locuintele proprietate personala si chiria. Potrivit Prezentonline, cel mai important proiect dintre cele trei proiecte este cel care reglementeaza raporturile dintre proprietari si chiriasi. „A fost propus termenul minim de un an pentru incheierea unui contract de inchiriere. Proprietarul nu poate rezilia contractul fara un preaviz de sase luni“, a spus ministrul lucrarilor publice, Laszlo Borbely. La randul sau, chiriasul nu poate nici el parasi locuinta fara a-si anunta intentia de a se muta cu cel putin trei luni inainte. In ceea ce priveste valoarea chiriei, aceasta va fi stabilitata la intelegerea dintre cele doua parti.

In situatia in care chiriasii ce doresc ca dupa votarea legii de catre parlament sa li se incheie un astfel de contract, pot cere proprietarilor acest lucru. Daca proprietarii refuza si vor vechea forma de inchiriere la negru, chiriasii pot cere socoteala in instanta prin dovedirea faptului ca au locuit acolo pana la momentul respectiv.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.