Un credit de pina in 30.000 de euro destinat achizitiei unei locuinte este mai avantajos in varianta imprumutului de nevoi. Chiar daca aceasta suma este mica pentru nivelul preturilor din Bucuresti exista inca multe zone din tara unde cu 30.000 de euro poate fi cumparata o garsoniera. In plus, chiar si in Capitala suma poate fi folosita pentru a completa economiile facute pentru achizitia unui imobil. Exceptind costurile propriu-zise, creditul de nevoi are citeva avantaje in comparatie cu imprumutul imobiliar. In primul rind, poate fi acordat in doar citeva zile si fara a plati avans. Obtinerea unui credit imobiliar presupune pierderea a 30-35 de zile. „In plus, obtinerea unui credit ipotecar implica anumite costuri fixe - cu evaluarea imobilului, cu inscrierea ipotecii in cartea funciara - care cintaresc tot mai mult pe masura ce valoarea creditului scade“, noteaza consultantii www.conso.ro. Avantajele certe ale creditului ipotecar, date de dobinzile mai mici si posibilitatea de rambursare in timp mai indelungat, dispar proportional cu diminuarea valorii creditului.

Un credit ipotecar in valoare de 30.000 de euro presupune, in primul rind, un avans de minimum 5.300 de euro si maximum 10.000 de euro. Acest lucru se intimpla pentru ca, desi majoritatea bancilor anunta ca acorda credite fara avans, in practica institutiile de credit dau credite cu avans intre 15 si 20%. Eliminarea avansului ar presupune un venit lunar de peste 2.000 de euro si, deloc de neglijat, costuri suplimentare transpuse fie in comisioane de risc, fie in dobinzi mai mari. Totusi, costurile totale ale unui credit ipotecar de 30.000 de euro contractat pe o perioada de zece ani ajung la aproximativ 44.280 de euro daca luam in considerare cea mai buna oferta de acest tip pe care o gasim la Alpha Bank. Rata lunara initiala ajunge la 347 de euro (dobinda fixa doi ani), ceea ce presupune ca persoana contractanta trebuie sa aiba un venit minim de 650 de euro in conditiile, destul de putin probabile, in care s-ar califica pentru gradul maxim admis de indatorare, adica 55% in cazul Alpha.

Varianta de nevoi a aceluiasi credit are marele avantaj ca nu presupune plata unui avans. Totusi, pentru o astfel de suma, trebuie aduse garantii care constau, in general, in alte proprietati imobiliare ale contractantului sau ale unei alte persoane care accepta sa il gajeze pe acesta. Cea mai buna oferta pentru un credit de nevoi personale de 30.000 de euro pe 10 ani presupune un cost total de 44.300 de euro daca este contractat la Volksbank (cea mai buna oferta). Rata lunara initiala ajunge la 350 de euro, ceea ce presupune obtinerea unui venit lunar de minimum 700 de euro.