Cartierele in care accesul este destul de dificil sau in care facilitatile sau spatiile verzi au o pondere mai mica decit in alte cartiere sint mai scumpe in ceea ce priveste preturile locuintelor decit alte zone care stau mai bine la aceste capitole. Acest lucru contrazice teoriile specialistilor imobiliari care spun ca o pondere consistenta in pretul unei locuinte o au zona, mijloacele de transport in comun, numarul centrelor comerciale si spatiile verzi. De fapt, romanii au devenit mai sensibili la argumente precum virsta blocului, cine sint vecinii sau care sint investitiile anuntate in zona.

Cartierul Berceni este cotat drept cel mai ieftin cartier al Capitalei conform unui studiu realizat de Coldwell Bankers: pretul unui apartament vechi este de 1.600-1.800 euro/metru patrat util, in vreme ce pentru unul nou se ajunge la 1.000-1.500 euro/mp construit., declara Cotidianul. Asta in conditiile in care in zona se poate ajunge cu autobuzul, tramvaiul, metroul sau troleibuzul, iar in ceea ce priveste centrele comerciale, in zona exista un hipermarket, un mall, iar alte proiecte sint in dezvoltare. In apropiere se afla si Parcul Tineretului. O situatie similara se inregistreaza si in cazul cartierului Militari, unde preturile sint aproximativ la acelasi nivel ca si cele pentru Berceni, iar numarul mijloacelor de transport in comun care circula prin zona este destul de mare.

In contrast, Drumul Taberei este o zona in care nu se poate ajunge cu metroul, dar in care un apartament intr-un bloc construit inainte de 1989 se vinde cu 1.700-1.900 euro /mp, in vreme ce pentru apartamentele noi preturile ajung la 1.200-1.500 euro/mpc. Situatia este similara pentru zona Tei, unde conform aceluiasi studiu pretul unui apartament vechi ajunge la 1.900-2.100 euro/mp, iar pentru un apartament nou se ajunge la 1.800-2.500 euro/mpc. „Apartamentele construite in perioada comunista au numeroase lipsuri: nu beneficiaza de o delimitare clara a zonei de zi fata de cea de noapte, de parcari sau spatii verzi special construite. Locuintele din acest segment au insa citeva avantaje net superioare celor noi: posibilitatea de a te muta imediat si localizarea in zone accesibile unde infrastructura este definitivata“, se arata in studiu.

In plus, Jurnalul National precizeaza ca valoarea totala a celor mai im­portante zece tranzactii cu terenuri inregistrate anul trecut in Bucuresti a depasit o jumatate de miliard de euro si a totalizat 73 de hectare, se arata intr-un raport al companiei Atisreal, din grupul financiar francez BNP Paribas. “Piata te­re­­nurilor este dominata de cum­paratori straini, majoritatea origina­ri din Israel, Spania, Grecia, Marea Britanie si Irlanda. Investitorii urmaresc coma­sarea unor loturi de mici dimensi­uni pentru crearea de suprafete mari, in special in zonele de nord si de vest ale Bucurestiului, unde au fost construite proiecte re­­zidentiale si industriale de an­vergu­ra‘‘, se arata in studiul citat.