Menita, cel putin la nivel declarativ, sa ii ajute pe tinerii care vor sa isi cumpere locuinte, ordonanta in baza careia chiriasii ANL pot cumpara apartamentele dupa o perioada de cinci ani se dovedeste in realitate inutila
Si asta pentru ca tinerii cu venituri mari nu au voie sa cumpere aceste locuinte, iar cei care castiga salariul minim pe economie nu se incadreaza in cerintele bancilor pentru a accesa un credit. Autoritatile recunosc ca din acest punct de vedere ordonanta este in defavoarea tinerilor absolventi care au venituri mai mari, insa afirma ca acest criteriu a fost impus de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, care a dat bani statului roman pentru constructia de locuinte sociale.

La inceputul lunii februarie, Guvernul a aprobat modificarea normelor metodologice de aplicare a Legii 152/1998 privind functionarea Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL). Practic, modificarea permitea chiriasilor care stau in locuintele construite de ANL sa cumpere apartamentele sau garsonierele dupa o perioada de cinci ani. Exista insa si doua conditii, mai exact locuintele pot fi cumparate doar de chiriasii al caror venit mediu pe membru de familie nu depaseste dublul salariului mediu pe economie, iar banii sa fie achitati integral. „Conditia referitoare la venitul mediu a fost impusa pentru a face o diferenta intre cei care au venituri si cei care nu isi permit sa cumpere o casa de pe piata. Acest tip de locuinte este destinat tinerilor care se afla la inceput, iar ei au termen cinci ani pentru a-si revolza situatia legata de locuinta printr-un credit ipotecar. In momentul in care isi permit sa cumpere un apartament, pot elibera locuintele pentru alti tineri. Aici ei platesc chirii mici, dar si spatiul este unul mediu, iar in cinci ani chiriasii pot face rost de bani pentru a rezolva situatia“, a explicat directorul ANL, Gheorghe Popescu. La randul sau, ministrul dezvoltarii lucrarilor publice si locuintei, Laszlo Borbely, declara la inceputul lunii februarie ca acei chiriasi care depasesc limita impusa pot, daca vor, sa cumpere o locuinta de pe piata, pentru ca venitul le permite. „Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei a impus câteva reguli pe care noi le-am acceptat; acest program este un program social, de construire a locuintelor pentru tineri. Dublul salariului mediu inseamna 3.100 lei in momentul de fata“, a explicat ministrul. De asemenea, Borbely este convins ca o mare parte din familiile care stau in aceste locuinte pot sa beneficieze de prevederile prezentate.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.