Cinci tranzactii mari au vizat terenurile unor foste platforme industriale, la un pret mediu de 645 de euro/mp.

Cea mai scumpa tranzactie cu terenuri a anului 2007 a fost preluarea de catre Raiffeisen Evolution a unei suprafete de 11 hectare din Bucuresti, pentru care a platit 90 milioane de euro. Anul trecut primele zece tranzactii cu terenuri au miscat peste o jumatate de miliard de euro (513 milioane de euro) in schimbul unei suprafete egale cu 0,03% din Capitala (72,9 hectare), potrivit companiei Atisreal Romania, parte a grupului financiar francez BNP Paribas.

Desi preturile terenurilor sunt diferite de la un cartier la altul, marile tranzactii, care implica suprafete de dimensiuni mari, se fac la cotatii inferioare pietei. Astfel, pretul mediu al primelor zece afaceri cu terenuri s-a situat la aproximativ 703 euro pe metrul patrat.

Potrivit specialistilor Atisreal, cumparatorii terenurilor au fost, in cea mai mare parte a cazurilor, fondurile de investitii, precum si companii care dezvolta proiecte imobiliare. "Cresterea constanta a cererii pe piata a fost sustinuta de aportul important de capital al fondurilor de investitii si companiilor care gestioneaza proprietati imobiliare", considera Ioana Momiceanu, directorul Atisreal Romania. Aceasta apreciaza ca fondurile de investitii au in vedere piata din Romania in scopul diversificarii portofoliului imobiliar si al diminuarii riscurilor.