Piata imobiliara autohtona se confrunta de ceva timp cu faptul ca un apartament vechi de 30 de ani este de multe ori mai scump decat unul, cu aceleasi caracteristici, amplast intr-un imobil nou

Este normal ca cota locuintelor vechi sa urce in momentul in care apare un imobil nou in apropierea acestuia, insa aici e vorba de un paradox si anume ca preturile explodeaza. Piata s-a resemnat in acest sens si incearca sa stabilizeze cumva dezechilibrul creat de numarul mic de locuinte noi furnizate in ultimii 15 ani.

Mai multe oferte pe segmentul locuintelor ceausiste

Atunci cand cumparatorii se afla in postura de a-si alege o locuinta noua, intr-o zona decenta, si dispun de un buget maxim de 200.000 euro, li se vor infatisa o multitudine de oferte de apartamente vechi, ramanand relativ putine optiuni din categoria proiectelor recent lansate pe piata. Ce ofera concret piata apartamentelor noi uneipersoane care dispune de acest buget? „In Baneasa, in apropierea Gradinii Zoologice, intr-un imobil cu 3 niveluri, ce are ca termen de finalizare luna decembrie a acestui an, se poate achizitiona un apartament cu 2 camere (96 mp), la pretul de 140.000euro, insemnand 1.460 euro/mp", exemplifica reprezentantii companiei imobiliare EuroMetropola. In acelasi bloc, un apartament mai spatios de 3 camere (106 mp) se vinde pentru 155.000 euro.

Pe Soseaua Nordului, intr-una dintre cele mai apreciate zone rezidentiale ale Capitalei, 2 camere cu suprafata de 100 mp se pot achizitiona la pretul de 193.000 euro, insemnand 1.930 euro/mp. "Aceasta cifra, ar putea parea la prima vedere exorbitanta, insa la o privire mai atenta vom vedea ca preturile sunt cu mult mai mari in zonele periferice, daca luam ca termen de comparatie un apartament cu 3 camere (70 mp), dintr-un bloc vechi de 25 de ani din cartierul Colentina, pretul este de 165.000 euro (2.357 euro/mp)", subliniaza cei de la EuroMetropola.

Creditul - o solutie pentru cei care dispun de multi bani

Pentru a obtine suma de de 200.000 euro printr-un credit a carui dobanda este variabila este necesar ca venitul minim pe familie sa se ridice la suma de 2.450 euro.Rata lunara la acest tip de credit este de de 1.550 euro/luna, intr-o perioada de rambursare de 30 de ani. Optand insa pentru creditul cu dobanda fixa, in primul an de creditare venitul net pe familie trebuie sa fie de numai 1.970 euro, iar rata lunara pentru dobanda fixa, in primul an, este de 1.215 euro/luna. O a treia varianta este aceea a creditului care ofera o perioada de gratie. La acest tip de credit clientul va plati in prima perioada de creditare numai dobanda (nerambursand nimic din credit) si, implicit, ratele lunare vor fi mai mici.
Veniturile necesare pentru contractarea acestui credit sunt 1.730 euro, venit net pe familie, iar rata lunara va fi de 1.080 euro/luna.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.