In maximum doi ani, actul care atesta nivelul de termoizolare a cladirii va fi obligatoriu pentru vinzarea apartamentului daca este solicitat de cumparator
Incepind din 2010, toate imobilele, noi sau vechi, vor trebui sa aiba si sa prezinte un certificat termoenergetic in tranzactiile de vinzare-cumparare. Acest certificat atesta nivelul de termoizolare a cladirii si o incadreaza intr-o anumita clasa energetica. Certificatul energetic va contine informatii despre starea termica si energetica a cladirii si a instalatiilor aferente, termoizolarea referindu-se nu doar la pereti, ci si la ferestre, la starea instalatiilor si la fundatie. „Acesta este un document care va da locuintei o nota de buna purtare. Aceasta nota va da cumparatorului o informatie asupra banilor pe care ii are de cheltuit pentru a aduce casa la parametri optimi“, afirma expertul imobiliar Ion Radu Zilisteanu. „Certificatul energetic duce la o mai buna determinare a pretului locuintei. Acesta poate sa creasca cu 10% sau chiar mai mult valoarea proprietatii“, mai spune Zilisteanu.

Faptul ca un apartament nu este termoizolat nu inseamna ca nu va putea fi vindut. „Absenta certificatului energetic va fi un argument de scadere a pretului, desi pretul rezulta din cerere si oferta si evolutia lui va depinde exclusiv de piata“, afirma arhitectul Cristian Cocioba, director executiv BICAU (Banca de Informatii in Constructii, Arhitectura si Urbanism). Potrivit arhitectului, termoizolarea este doar o componenta a procesului de vinzare, evaluarea fiind diferita pentru locuintele situate central si pentru cele de la periferie. „Diferentele sint mari intre, spre exemplu, P+10 si P+4“, spune si Emilia-Cerna Mladin, presedinte al AAEC (Asociatia Auditorilor Energetici pentru Cladiri). Potrivit acesteia, certificatul atesta calitatea actuala a cladirii si reprezinta un act al cladirii, asa cum este si cadastrul. „La cumparare, clientul va decide daca alege o cladire de clasa A, cu consum energetic mic, sau o cladire de clasa D, unde va trebui sa investeasca pentru a ajunge la consum redus“, mai spune Mladin.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.