Chiar daca preturile locuintelor isi vor continua ascensiunea, ritmul de crestere se va diminua.
Intr-un top al principalelor 10 capitale central-europene, Bucurestiul se afla pe locul al doilea, dupa Sofia si alaturi de Bratislava, in ceea ce priveste ritmul de crestere la pretul locuintelor, se afirma in raportul „Residential Markets in Central European Capitals“, realizat de REAS si Jones Lang LaSalle, companii de consultanta in domeniul imobiliar. Potrivit studiului, Bucurestiul a inregistrat anul trecut o crestere a preturilor de 25% in lei si de 33% in euro - in 2007, moneda nationala s-a apreciat comparativ cu euro, prin urmare investitorii straini au simtit mai puternic aceasta crestere a preturilor comparativ cu romanii. Capitala Bulgariei se plaseaza pe pozitia fruntasa in clasament cu 45%, cea mai mare crestere din regiune. Cea mai mica scumpire au inregistrat-o capitalele Talin, Riga si Vilnius, cu pina in 5%.

Cu toate acestea, piata rezidentiala din Capitala a trecut de la nivelul de crestere puternica insotita de o rata mare de crestere a preturilor la o crestere insotita de o rata scazuta. „Acest lucru se traduce prin faptul ca evolutia preturilor nu va mai fi atit de puternica precum in ultimii ani. Cu alte cuvinte, preturile vor creste, dar la o rata mai scazuta. Sofia, in schimb, da impresia ca are inca loc de cresterea preturilor la o rata mare“, afirma Maximilian Mendel, consultant la REAS, companie de consultanta care analizeaza pietele imobiliare din Europa Centrala si de Est.

In raport se mai afirma ca in tarile baltice exista deja exemple clare de piete rezidentiale suprasaturate, unde preturile fie stagneaza, fie sint in declin. De asemenea, capitale precum Kiev, Varsovia si Zagreb au cunoscut anul trecut o scadere a dinamicii preturilor, ceea ce a generat un echilibru al preturilor locuintelor. Totodata, Praga, Budapesta, Ljubljana si Bratislava sint aproape de o astfel de stagnare, insa nu au ajuns acolo deocamdata.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.