Comisiile locale de fond funciar amana intentionat rezolvarea cererilor pana cand proprietarii de suprafete de pamant cedeaza si cad la intelegere cu unii samsari
Una dintre cele mai interesante modalitati prin care "baietii destepti" din comisiile locale de retrocedare au reusit sa faca bani este santajarea proprietarilor care revendica diferite suprafete de pamant. Metoda este simpla. Comisiile locale de retrocedare amana la nesfarsit solutionarea cererilor. Proprietarilor li se cer acte peste acte, pana cand, disperati, acestia incearca sa cada la intelegere cu membrii comisiilor. Atunci, acestia le propun doua variante: ori sa plateasca mita cu banii jos, ori sa incheie antecontracte de vanzare-cumparare pentru terenurile pe care vor sa le obtina, la preturi foarte avantajoase pentru cumparatorii care fac parte din comisiile locale de fond funciar.

Unul dintre aceste cazuri a fost dezvaluit chiar de prefectul din Cluj, Calin Platon. Acesta l-a acuzat pe inginerul agricol al comunei Floresti, Dorin Petrusa, ca i-ar fi santajat pe oameni. "Am dispus amendarea domnului Petrusa cu suma de 30.000 de lei noi si i-am cerut imperativ primarului din Floresti sa il indeparteze pe acesta din Comisia de Fond Funciar", a declarat prefectul de Cluj. Calin Platon a afirmat ca a primit o serie de sesizari scrise din partea mai multor oameni, care revendica o suprafata de 18 hectare de teren. Prefectul a dat trei termene consecutive comisiei locale de fond funciar din Floresti pentru a rezolva acest caz. Insa nici asa dosarele de retrocedare nu au fost deblocate. Inginerul Dorin Petrusa sustine ca ar fi nevinovat si ca nu putea sa treaca peste prevederile legii pentru a-i improprietari mai rapid pe oameni. Prefectul Calin Platon a declarat ca exista nenumarate plangeri indreptate impotriva lui Dorin Petrusa, in care reclamantii afirma ca acesta le cerea bani sau antecontracte pentru terenurile revendicate. Prefectul de Cluj a adaugat ca, tot pentru tergiversarea restituirii unor terenuri, a fost amendata cu suma de 10.000 de lei primarita comunei Borsa, Ileana Bosneag. Terenurile din Floresti au ajuns sa aiba o valoare de piata extrem de mare. In zona exista centre comerciale de genul mall-ului Polus Center ori magazinului cash&carry Metro, precum si o serie de showroom-uri ale comerciantilor de automobile. Aceste constructii au unit, practic, comuna cu orasul Cluj. Tot in Floresti a fost ridicat cartierul Cetatea Fetii, finantat de Agentia Nationala pentru Locuinte. Pe langa cartierul cu pricina, Consiliul Judetean a introdus utilitatile publice pentru o serie de parcele oferite de Consiliul Local Floresti celor care doresc sa-si construiasca vile. Astfel ca Florestiul a devenit una dintre comunele cu cele mai scumpe terenuri din Romania, in conditiile in care comuna a devenit, practic, un cartier al Clujului.

Un alt caz de acest fel a fost inregistrat la Jucu. Un barbat din Targu-Mures, Pavel Lazar, a cerut retrocedarea unei suprafete de aproximativ 95 hectare de teren. Timp de mai multi ani rezolvarea cererii sale a fost tergiversata. Dupa ce a obtinut retrocedarea unei parcele, Pavel Lazar a incheiat un antecontract de vanzare-cumparare cu omul de afaceri Adrian Muntean din Cluj, care s-a oferit a-l ajuta sa obtina si retrocedarea celorlalte parcele. Pentru a grabi lucrurile, ei au angajat-o pe post de avocata pe Steluta Cataniciu. Aceasta este consilier judetean, fosta presedinta a Organizatiei de femei a PD-L Cluj, trecuta la PNL. Cum nici asa nu au reusit sa deblocheze lucrurile, Adrian Muntean a sesizat DNA. Procurorii anticoruptie au organizat un flagrant, in urma caruia Petre Coste a fost prins dupa ce a primit spaga in valoare de 10.000 euro. Banii reprezentau prima transa din suma de 18.000 euro pe care Petre Coste o ceruse pentru retrocedarea a 45 de hectare. Primarul din Jucu a fost suspendat din functie si arestat preventiv. Dupa ce a fost trimis in judecata, el a acuzat-o pe Steluta Cataniciu ca ar fi facut presiuni asupra sa pentru a retroceda terenul intr-o zona aproape de fabrica Nokia din comuna Jucu. Steluta Cataniciu a negat si l-a dat in judecata pe Petre Coste pentru calomnie. In comuna Jucu terenurile au devenit extrem de scumpe dupa ce concernul finlandez Nokia, cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, a deschis aici o fabrica. Nokia, impreuna cu furnizorii sai, vor crea aproximativ 15.000 locuri de munca. Tot in Jucu ar putea investi si gigantul german Mercedes. Acesta ar urma sa mai creeze inca 15.000 noi locuri de munca. Toate aceste investitii sunt pe cale sa transforme Jucu intr-un adevarat orasel.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.