Muncitorii din strainatate au parte de aceleasi conditii de finantare. Se adauga insa actele si alergatura
Romanii care muncesc in strainatate pot obtine credite ipotecare de la banci din Romania cu aceeasi dobinda si in aceleasi conditii de finantare ca si cei din tara, insa au nevoie de mai multe acte si de mai mult timp, iar asta necesita costuri suplimentare. „Pentru veniturile obtinute in strainatate, intocmirea dosarului de credit presupune obtinerea unor acte specifice, precum si toate stampilele si traducerile de rigoare“, ne-a declarat Cristina Ungureanu, consultant financiar la compania de consultanta financiar-bancara FinZoom Romania. Potrivit acesteia, pentru cei care lucreaza in strainatate este nevoie de o supralegalizare a actelor, care presupune cheltuieli in plus. De asemenea, venirea in tara si demersul de imputernicire obtinut de la consulat sint costisitorare. „Fie ca vii personal in tara si ai nevoie de bani de drum, fie ca trebuie sa obtii pentru cineva o imputernicire de la consulat, acestea inseamna o suma importanta. Pentru cei din strainatate, cheltuielile totale suplimentare pot ajunge pina la 3.000 de euro“, afirma Ungureanu.

Pentru dosarul de credit, bancile solicita contractul de munca, permisul de munca, permisul de rezidenta, precum si o scrisoare de recomandare de la angajator. Toate aceste documente trebuie traduse, legalizate si apostilate. Solicitarea apostilei tine de institutia financiara, dar in general, aceasta este necesara in dosarul de credit. In plus, solicitantul trebuie sa depuna la dosar extrasul de cont sau fluturasii de salariu, precum si adeverinta de venit emisa de angajator, tradusa, legalizata si apostilata. „Pentru Italia se cere Certificato carichi pendenti de la republica si pentru Spania se cere Informa de Vida Laboral“, mai spune Cristina Ungureanu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.