Contractul de inchiriere a unei locuinte va avea drept durata minima un an. Un nou proiect de lege elaborat de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintei (MDLPL) va intra in dezbatere publica saptamana viitoare, urmand sa ajunga la Parlament in aproximativ o luna
Legea privind inchirierea locuintelor face parte dintr-un pachet de trei initiative, alaturi de Legea locuintei si Legea coproprietatii asupra imobilelor cu destinatia de locuinte. Conform MDLPL, Adevarul mentioneaza ca scopul modificarii Legii inchirierilor este de a asigura o balanta echilibrata intre drepturile si obligatiile proprietarului si cele ale chiriasului.

"Piata chiriilor este libera si nu dorim sa intervenim in niciun fel in ea, dar trebuie stabilite niste raporturi clare intre chirias si proprietar. Ne referim la obligativitatea existentei unui contract de inchiriere si la durata minima a acestuia, nu la valoarea lui. In Grecia sau Italia, durata minima este trei ani", spune Laszlo Borbely, Ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintei. Rezilierea contractului nu va putea fi facuta decat in urma unui preaviz.

Conducerea Ministerului Dezvoltarii Lucrarilor Publice a facut modificari si la legea locuintelor. Noua lege e in avantajul romanilor cu venituri medii, informeaza Realitatea. "Toti cei care sunt sub nivelul mediu net de salariu vor primi locuinte sociale. Aceasta rezolva problemele unor medici, rezidenti, profesori intr-un oras mai mic", a mai precizat Borbely.Si legea privind Statutului Coproprietatii a suferit modificari. Potrivit noului act normativ, cei care vor sa construiasca mansarde au nevoie de acordul a doar doua treimi dintre locatari, si nu de aprobarea tuturor locatarilor, cum era pana acum.Ministrul Laszlo Borbely a precizat ca e posibil ca din 2009 sa fie infiintate si firme specializate care sa administreze sarcinile asociatiilor de locatari asa cum se intampla in celelalte tari europene.

Proprietarii care vor fi prinsi ca au inchiriat proprietatea fara a incheia contract cu chiriasul vor fi aspru sanctionati, aceasta activitate constituind caz penal, a explicat Laszlo Borbely, ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, citat de Jurnalul National. Aceasta masura contribuie la realizarea unei baze de date cu privire la nevoia de locuinte din localitatea sau zona respectiva, precum si la cresterea bugetului local. Durata contractului de inchiriere va fi de minimum un an si va fi pe perioada determinata. "Trebuie sa existe un echilibru intre drepturile si obligatiile proprietarului, dar si ale chiriasului. Chiriasul trebuie sa aiba siguranta ca nu va fi dat afara in strada oricum, iar proprietarul va avea siguranta ca locuinta va fi pastrata in conditii bune‘‘, a declarat Laszlo Borbely. De asemenea, rezilierea contractului de inchiriere se anunta cu sase luni inainte de proprietar si cu trei luni inainte de chirias. Cu privire la nivelul chiriei locuintelor particulare, autoritatile nu pot stabili un minim sau un maxim, aceasta decizie fiind lasata la latitudinea micii intelegeri dintre cei doi, respectiv proprietar si chirias. Desi la nivel national nu exista date cu privire la numarul chiriasilor, se estimeaza ca in Romania peste 90% dintre cetateni sunt proprietari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.