Pe terenul uzinei brasovene ar putea rasari un parc industrial si un complex rezidential de 800 de milioane de euro. Noul proprietar afirma ca productia de tractoare e nerentabila

Pe platforma fostei uzine Tractorul Brasov vor fi dezvoltat un parc industrial si un proiect imobiliar, compus din locuinte, spatii comerciale si birouri, investitii de circa 800 milioane de euro, productia de tractoare fiind conditionata de gasirea unui partener strategic pana in vara acestui an, informeaza Mediafax."Singuri nu putem produce tractoare. Intreaga platforma este o ruina. Utilajele au o vechime de peste 30 de ani, iar daca am incepe sa facem tractoare am merge pe pierderi foarte mari. In prezent, suntem in discutii cu mai multi producatori, dar pana acum nu am primit nici o vizita din partea acestor companii. In luna iunie ar trebui sa avem un raspuns final", a declarat unul dintre administratorii Flavus Investitii, Silviu Savin, citat de Ziua. Tot pana in luna iunie Flavus asteapta finalizarea unui master plan, care va fi realizat de firma YRM din Marea Britanie, privind dezvoltarea unui centru urban. El a mai spus ca. in cazul in care nu vor gasi un producator de tractoare, toate utilajele si instalatiile vor fi valorificate la fier vechi, suma estimata fiind de 4-5 milioane de euro.Celalalt administrator al firmei, Victor Vadaneaux, a spus ca, nu exista obligatii asumate prin contract in ceea ce priveste productia de tractoare si reangajarea salariatilor, asa cum a fost prezentat in presa, motive care au stat la baza deschiderii unei investigatii din partea Comisiei Europene (C.E.). Acesta a mentionat ca spera sa primeasca in cel mai scurt timp un raspuns favorabil din partea CE, explicand ca Flavus Investitii nu a beneficiat de nici un ajutor de stat prin achizitionarea uzinei Tractorul. Administratorii firmei au afirmat ca prima investitie pe platforma societatii va fi deschiderea unei hale de productie de catre o firma americana care activeaza in domeniul IT, investitie prin care vor fi create intre 500 si 800 de locuri de munca.

In ceea ce priveste productia de tractoare, oficialii Flavus au declarat ca in structura actuala nu se pot produce astfel de autovehicule la Brasov. „Am inceput un studiu de fezabilitate din care reiese ca in actuala structura nu se pot produce tractoare la Brasov. Singuri nu putem produce tractoare. Intreaga platforma este o ruina. Utilajele au o vechime de peste 30 de ani, iar daca am incepe sa facem tractoare, am merge pe pierderi foarte mari. Cautam un partener strategic cu care eventual sa producem tractoare, a declarat Savin, conform caruia in prezent compania este in discutii cu mai multi producatori. „La inceput am avut pe lista lunga vreo 70 de producatori, iar acum sintem in procesul de triere, intrucit am primit si raspunsuri negative. Discutam cu vreo zece firme si credem ca la finele trimestrului doi al acestui an vom fi in masura sa dam un raspuns final“, a declarat Florin Rebic, director executiv al diviziei industriale Flavus Investitii. Rebic sustine ca utilajele achizitionate de Flavus de la stat „nu pot face subiectul productiei de tractoare“, valoarea acestora daca sint valorificate la fier vechi ajungind la 4-5 milioane de euro. Oficialii companiei sustin ca prin contractul incheiat cu lichidatorul Tractorul Brasov nu sint obligati sa produca tractoare, ci doar sa aiba in obiectul de activitate (CAEN) aceasta activitate.

Cotidianul aminteste ca uzina Tractorul a fost inchisa in luna aprilie, o data cu disponibilizarea a circa 1.800 de salariati din totalul de peste 1.900 de persoane. In luna iulie, Flavus Investitii, al carei actionar este compania cipriota Cheyne Capital, a cistigat licitatia pentru preluarea platformei industriale a uzinei pentru 77 de milioane de euro, fara TVA.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.