"Perspectiva pietei proprietatilor ramane foarte sigura, in conditiile in care preturile au crescut in ultimii doi-trei ani de la un nivel foarte jos si raman cu mult sub valoarea celor mai scumpe locuri din regiune", a declarat vineri, la Viena, oficialul BCR, in cadrul sesiunii de intrebari si raspunsuri de la conferinta de presa unde au fost prezentarea rezultatelor financiare ale grupului bancar pentru 2007. Mediafax mentioneaza ca acesta a aratat ca salariul mediu din Romania a crescut de 1,7 ori din anul 2004, si continua sa creasca, iar populatia isi permite inca sa cumpere proprietati la nivelul actual la preturilor.

Avansul salariilor din Romania depaseste estimarile Erste pentru cele mai multe state din regiune. Astfel, banca austriaca previzioneaza o crestere nominala de circa 7-8% in majoritatea statelor din centrul si estul Europei, exceptand Ucraina si Serbia, unde previzioneaza ca salariile vor urca cu 15-20%. "Dezechilibrul existent intre nivelul cererii si cel al ofertei nu va disparea inca foarte mult timp", a afirmat Wimmer. Potrivit EVZ, in sectorul rezidential din Bucuresti se construiesc anual 10.000 de unitati, in timp ce nivelul cererii este de aproximativ 200.000 de unitati.

In zona proprietatilor comerciale, in prezent este disponibila 1,2% din suprafata totala, iar reprezentantii grupului bancar estimeaza ca aceasta va avansa la 5% in urmatorii trei ani, avand in vedere ca majoritatea proiectelor importante aflate in curs de desfasurare vor fi date in functiune, dupa cum arata Curierul National. In plus Cotidianul informeaza ca,potrivit analistilor imobiliari, numai anul trecut, preturile locuintelor au crescut cu 20-30%,