Compania portugheza Plusvag Investimentos va investi peste 250 de milioane de euro intr-un proiect care va cuprinde peste 3.000 de locuinte si un mall, pe un teren de 102 de hectare din localitatea Tatarani de langa Ploiesti, a declarat agentiei Mediafax Florin Anghel, presedintele CJ Prahova

"Consiliul Judetean avea doua loturi de teren in Tatarani, unul de 102 hectare si celalalt de 113 hectare, pe care erau niste sere dezafectate, administrate de o societate plina de datorii. Am facut schimb de terenuri intre societatea respectiva, detinuta de Consiliul Judetean, si AVAS, si din lotul de 113 hectare am izolat 24 de hectare, pe care le-am vandut ca sa platim datoriile societatii", spune Anghel.
Pentru primul lot, de 102 hectare, Consiliul Judetean a elaborat un PUZ (Plan Urbanistic Zonal), care includea locuinte si spatii comerciale.

"Am facut o licitatie, in urma careia a fost desemnata drept castigatoare compania portugheza Plusvag Investimentos, cu care am facut un parteneriat public-privat. Lor le revin 70 de hectare din acest teren, pe care vor construi 3.000 de locuinte si un mall cu o suprafata totala de 96.000 de metri patrati, iar noua ne revine restul de 32 de hectare, care vor reprezenta spatiile verzi, drumurile si cateva imobile pe care sunt obligati prin contract sa le construiasca: o scoala, o gradinita si o biserica. Investitia in intregul proiect va fi facuta in totalitate de catre portughezi", a adaugat Anghel.

El a precizat ca firma portugheza, care va incepe lucrarile de constructie in acest an, a mai trebuit sa plateasca catre Consiliul Judetean suma de opt milioane de euro. In plus, conform contractului, autoritatii locale urmeaza sa-i revina 10% din tot ce va construi si vinde firma portugheza in cadrul acestui proiect. "Valoarea totala a proiectului va depasi 250 de milioane de euro. Oricum, noi am semnat sa ne revina 10% din total, dar nu mai putin de 25 de milioane de euro", a mai spus presedintele Consiliului Judetean Prahova.

Potrivit lui Anghel, apartamentele vor fi vandute, iar mall-ul va fi construit pentru compania Sonae Sierra, specializata in dezvoltarea de astfel de centre comerciale. Sonae Sierra, cu actionariat britanic si portughez, in proportii egale, a intrat pe piata romaneasca a centrelor comerciale prin achizitia mall-ului River Plaza din Ramnicu Valcea, pentru 42 de milioane de euro. Pe site-ul companiei sunt anuntate deja urmatoarele doua proiecte din Romania, la Craiova si Ploiesti, care vor insuma investitii de 293 de milioane de euro.

Centrul comercial din Ploiesti va fi construit pe un teren de 16 hectare, va avea o suprafata totala inchiriabila de 64.000 de metri patrati si va necesita o investitie de 153,6 milioane de euro. Constructia va incepe in acest an si se va incheia in 2010.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.