Izolate foarte bine termic, imobilele pasive scad semnificativ preturile la intretinere

Casele pasive sunt construite in asa fel incat sa asigure un climat interior confortabil in orice sezon, fara a recurge la surse de caldura conventionale. Acest tip de locuinta reduce cheltuielile de intretinere cu pana la 80 la suta comparativ cu o casa construita in mod obisnuit.

Intretinerea imobilului produce putine gaze cu efect de sera, fiind astfel prietenoasa cu mediul inconjurator. In Europa exista mii de astfel de constructii, cu precadere in Austria si Germania. Conceptul de casa pasiva a inceput sa prinda contur si in Romania.

Locuintele eficiente din punct de vedere energetic au devenit o preocupare constanta a constructorilor din Occident dupa ce, in 1988, Wolfgang Feist si Bo Adamson au pus bazele conceptului de casa pasiva.

Consumul de energie necesar incalzirii cladirii nu trebuie sa fie mai mare de 15 kWh/mp pe an, comparativ cu necesarul energetic de 250-400 kwh/mp/an, pentru un imobil obisnuit. „Arhitectura casei pasive este simpla. Constructia trebuie sa aiba expunere sudica, acoperisul acesteia poate fi intr-una sau in doua ape, iar ferestrele trebuie sa fie mari si indreptate, de asemenea, spre partea sudica", a spus Marin Crutescu, director general la o firma de constructii si membru in Institutul pentru case pasive din Darmstadt, Germania.

Cladirea are orientare sudica

Casa pasiva este construita in asa fel incat aceasta sa piarda prin peretii sai cat mai putina caldura si sa asigure agentul termic cu ajutorul soarelui, in toate anotimpurile. Constructia capteaza caldura soarelui prin intermediul ferestrelor de dimensiuni mari, orientate catre sud. Aceasta energie este ulterior stocata cu ajutorul unor pereti foarte bine izolati, urmand sa o redistribuie apoi in toata incaperea.
In plus, casa trebuie sa fie echipata cu ferestre care cuprind trei randuri de geam. Aceste geamuri sunt dimensionate in functie de orientarea cladirii. Astfel, ele ocupa pana la 60 la suta din suprafata fatadei sudice si 15 la suta din cea nordica. Triplarea ferestrelor impreuna cu un schimbator de caldura recupereaza energia evacuata din interior in proportie de aproximativ 90 la suta.

Termoizolarea, cheia conceptului

Energia solara care patrunde prin aceste ferestre este stocata in interiorul cladirii cu ajutorul unor materiale acumulatoare, cu inertie puternica, precum zidurile. Izolarea termica este cheia conceptului de casa pasiva. Aceasta trebuie sa fie performanta si aplicata pe toate anvelopele exterioare ale imobilului. Zidurile pot fi izolate fie cu polistiren, fie cu spuma poliuretanica sau vata de sticla.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.