Potrivit reprezentantilor companiei imobiliare, dorinta dezvoltatorilor de a obtine profituri mari a fost si continua sa ramana tot mai ridicata.
In acest sens, se investesc banii in terenuri pentru a le valorifica ulterior sau pentru a obtine castiguri importante prin dezvoltarea de proiecte rezidentiale sau de logistica.
Investitorii nu aleg orice fel de terenuri, ci achizitioneaza suprafete de zeci de hectare, chiar daca acestea sunt disponibile intr-un numar limitat.

"Terenurile de peste 15 - 20 hectare se gasesc din ce in ce mai greu, deoarece este dificil sa compactezi suprafete mici, iar cand un singur proprietar detine un astfel de teren, pretul solicitat este mai mare cu 20 - 30%”, sustine reprezentantul companiei imobiliare EuroMetropola, Cornel Farcuta.
In ceea ce priveste clientii dornici de a intra in posesia terenurilor mari din zonele limitrofe Capitalei, reprezentantul EuroMetropola spune ca mai multe cereri vin din partea investitorilor care sunt dispusi sa isi plaseze banii in terenuri pentru o perioada mai indelungata de timp si a developerilor interesati de construirea unor complexuri rezidentiale.

"Cumpararea terenurilor de peste 10 hectare implica si obtinerea unui profit mai mare. Astfel, daca terenurile de pana in 5-10 hectare, din Dascalu - Gagu - Gradistea, se vand cu 18 - 27 euro/mp, preturile lor scad cu 5% pana la 10% odata cu cresterea suprafetei, dar si in functie de coeficientii urbanistici", adauga specialistul EuroMetropola.
Terenurile de 30-50 hectare si chiar peste 100 hectare sunt disponibile in localitati precum Saftica, Cosoba, Joita, Fundulea si Frumusani, iar pretul lor depinde de pozitia si configuratia terenului.
"Balotesti este o alta zona de interes datorita apropierii de DN1 si de Autostrada Bucuresti - Ploiesti. Aici, suprafetele de 35 - 45 hectare se ofera spre tranzactionare cu pretul de 50 euro/mp. Un loc important pe harta investitiilor il ocupa si zona de sud, localitatea Popesti-Leordeni, unde la un km de DN 4 se afla un teren de 41 hectare oferit spre vanzare la pretul de 33 euro/mp. Tot in sud se afla si localitatea Uzunu, unde terenurile comasate de circa 100 hectare sunt oferite spre vanzare la pretul de 10-11 euro/mp, teren pretabil pentru investitie in spatii de logistica sau in amenajarea unui hipodrom", au mai spus specialistii EuroMetropola.