Pretul mare si uneori speculativ al locuintelor vechi este sustinut printre altele de nefinalizarea la timp a proiectelor noi anuntate pe piata, de nivelul ridicat al cererii, dar si de unele aspecte financiare cum ar fi cursul valutar si dobanzile, sustine presdedintele ANEVAR, Adrian Vascu.
"Infuzia de bani din partea bancilor si oferta larga a creditelor au sustinut cresterea preturilor pe piata imobiliara. In acelasi timp, raritatea locuintelor, dorinta si puterea efectiva de cumparare, nivelul cererii, durata necesara finalizarii unui proiect imobiliar si anumite aspecte financiare au sustinut pretul ridicat al locuintelor vechi", a declarat, marti, presedintele Asociatiei Nationale a Evaluatorilor din Romania (ANEVAR) la un seminar pe teme imobiliare. Acesta a mai spus ca nerealizarea proiectelor noi pe anul 2007 a fost in proportie de circa 40%, iar populatia este tot mai disperata sa se mute intr-o casa proprie, informeaza Wall-Street.

"In conditiile in care o parte din apartamentele noi nu sunt finalizate la timp, iar romanii vor cu tot dinadinsul sa fie proprietari si sa isi cumpere o locuinta, singura varianta a ramas piata caselor vechi. In timp, aceasta situatie se va schimba", este de parere Adrian Vascu. Potrivit directorului ANEVAR, puterea de cumparare, certificatul de performanta energetica, exigenta cumparatorilor, moficarea ofertei si evenimentele de pe piata bancara vor influenta valoarea pretului apartamentelor vechi in timp.

"Cei care au cumparat locuinte au avut in vedere si echilibru relativ intre chirie si rata lunara in cazul contractarii unei locuinte. Multi au ales sa sustina rata care era relativ egala sau chiar mai mica decat chiria pana in prezent. Totusi, sunt convins ca odata cu scumprea creditelor si implicit cu cresterea ratelor, chiriile nu vor avea aceeasi crestere, iar multi se vor reorienta", a adaugat reprezentantul ANEVAR.

Vascu avertizeaza conform Business Rol ca pe viitor este posibila o plafonare a preturilor de vanzare a proprietatilor vechi datorita redefinirii segmentului cererii de locuinte de pe aceasta piata.

Potrivit acestuia, printre asa-zisele defecte ale apartamentelor vechi se numara cheltuielile mari de intretinere, cheltuielile ridicate de reparatii, dar si suprafatele inadecvate. "Clasa medie va face tot mai multe investitii pe piata imobiliara ceea ce va duce la plafonarea locuintelor vechi si implicit a preturilor pentru acestea", este de parere presedintele Asociatiei Nationale a Evaluatorilor din Romania

Retailul va absorbi 70% din investitiile imobiliare totale prognozate pentru 2008 si cifrate la 3 miliarde de euro.In 2007, din 12.000 de unitati locative noi anuntate pentru Bucuresti, doar 8.000 au fost terminate.
Pentru perioada 2001-2011 se estimeaza ca piata totala a constructiilor se va apropia de 12 miliarde de euro.Desi piata ipotecara va inregistra anul acesta o evolutie sub cea din ultimii trei ani, pretul locuintelor din Romania va continua sa creasca, informeaza Romania Libera.

din cauza dezechilibrului raportului cerere/oferta de pe piata. Cel putin pentru acest an, analistii imobiliari opineaza ca tendinta se va mentine atat pentru apartamentele noi, cat si pentru cele vechi. Retailul va absorbi cam 70% din investitiile imobiliare totale prognozate pentru 2008 si cifrate la circa trei miliarde de euro. "Pana la sfarsitul lui 2008 este de asteptat ca preturile apartamentelor noi sa se majoreze cu pana la 20-25% si din cauza introducerii TVA la tranzactiile imobiliare", a declarat ieri Antonio Zarnescu, director comercial Gea Prasa, in cadrul unui seminar privind tendintele din domeniul imobiliar.

Mai putine locuinte finalizate

Pentru anul trecut, gradul de nerealizare a locuintelor a fost de 40% fata de proiectele anuntate. Prezent la seminarul organizat de Business Standard, Radu Zilisteanu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), a aratat, la randul sau, ca doar 30% din proiectele anuntate sunt puse in practica. In 2007, din aproximativ 12.000 de unitati locative noi anuntate pentru Bucuresti, doar 8.000 au fost terminate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.