Majorarile dobinzii de politica monetara vor avea efecte mai ales in rindul celor care vor sa acceseze un credit imobiliar
Nivelul crescut al costurilor, precum si deprecierea leului duc la obtinerea unei sume mai mici pentru acelasi venit al solicitantului decit s-ar fi putut obtine in urma cu un an. Creditul ipotecar este considerat de majoritatea celor care doresc sa achizitioneze o locuinta singura solutie viabila, in timp ce economisirea este din start respinsa ca urmare a preturilor mari cerute pentru imobilele rezidentiale si a tendintei constante de crestere, arata Cotidianul.

Deciziile BNR din ultimele doua luni, ce au ca scop diminuarea inflatiei, lovesc in plin tocmai persoanele dornice sa se mute in casa noua. In noiembrie, sfatul guvernatorului Mugur Isarescu catre solicitantii de credit era sa aleaga finantarile in lei. Cauza: volatilitatea crescuta a cursului euro-leu. La momentul respectiv insa, dobinda de politica monetara era de 7%, iar incurajarile guvernatorului nu sugerau o crestere cu doua puncte procentuale in numai doua luni. Acum nivelul de 9% stabilit de BNR a dus la cresterea ratelor dobinzilor percepute de banci la creditele in lei, iar noua grila de provizionare va atrage dupa sine scumpiri similare si la creditele in valuta.
Avand in vedere ca salariile au ramas neschimbate, principalul efect al scumpirii creditelor este suma mai mica ce poate fi obtinuta, avertizeaza Conso. Astfel, daca o familie formata din doua persoane cu un venit de 3.000 lei pe luna putea obtine in toamna anului trecut peste 250.000 lei pe o perioada de 30 ani, acum in prezent suma scade spre 230.000 lei.Noua grila de provizionare impusa de BNR, ce duce la scumpirea creditelor in valuta, coroborata cu deprecierea leului fata de euro face ca suma ce ar putea fi obtinuta printr-un imprumut in moneda europeana sa se diminueze si mai mult.Singurele solutii pentru cei care totusi nu vor sa renunte la apartamentul dorit si nici sa astepte o conjunctura favorabila o reprezinta imprumuturile in valuta cu dobanzile cele mai mici, respectiv francul elvetian.Majoritatea tranzactiilor de pe piata imobiliara se bazeaza pe fonduri obtinute prin credit ipotecar. In decembrie 2007, bancile comerciale inregistrau in sold 14 milioane lei sub forma de credite pentru locuinte, din care peste 70% denominate in euro.

Cresterea costului de finantare pentru creditele de locuinta a putea avea ca efect o diminuare a cererii solvabile de imobile. "Vor fi din ce in ce mai putine tranzactii de achizitie pentru imobilele de pana la 100.000 – 120.000 de euro insa un efect de scadere a preturilor la imobile se va resimti cel mai devreme peste 8 luni sau chiar 1 an. Pana atunci vom avea stagnare", considera Calin Clinciu, analist imobiliar la Euroest Invest. El crede ca scumpirea creditelor nu va afecta intreaga piata imobiliara ci doar piata apartamentelor vechi sau a celor plasate in parcuri rezidentiale prost pozitionate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.