Societatea Millennium Building Development, constructorul cladirii de birouri "Cathedral Plaza" de langa Catedrala Sfantul Iosif din Capitala, se va adresa instantelor internationale pentru anularea propunerii Senatului de expropriere de facto a imobilului.

"Societatea Millennium Building Development urmeaza sa se adreseze instantelor internationale pentru anularea hotararii Senatului prin care se propune exproprierea de facto a cladirii de birouri Cathedral Plaza din Bucuresti si cere sprijinul UE pentru investigarea folosirii abuzive a sistemului judiciar in cadrul programului sau de monitorizare a reformei sistemului judiciar roman", se arata intr-un comunicat emis de reprezentantii societatii.

Acestia spun ca vor prezenta instantelor internationale detalii legate de "informatii false, care i-au indus in eroare pe oficialii romani, pe liderii UE si care au dus inclusiv la compromiterea integritatii instantelor romane".

Totodata, reprezentantii Millennium sustin ca a fost incalcat dreptul de proprietate, desi "compania a obtinut in mod legal peste 30 de aprobari ale planurilor de urbanism, aprobari din partea institutiilor culturale si autorizatii de constructii si a finalizat 20 de etaje ca urmare a obtinerii tuturor autorizatiilor necesare din partea autoritatilor de stat si municipale", precizeaza sursa citata in comunicat.
"Arhiepiscopul a aprobat proiectul"

Reprezentantii Millennium Building Development sustin ca Arhiepiscopul Bucurestiului a fost consultat in vederea obtinerii aprobarii pentru constructie. Mai mult decat atat, acestia spun ca exista documente care certifica faptul ca imobilul corespunde planurilor aprobate de Arhiepiscop.

"Cu toate acestea, Arhiepiscopul si-a schimbat in mod neasteptat pozitia si s-a opus construirii cladirii, dupa ce Millennium a refuzat sa-i acorde acestuia in mod gratuit spatii de birouri, de parcare si comerciale in valoare de milioane de dolari", se adauga in comunicat.

In noiembrie 2006, plenul Senatului a adoptat o lege privind aprobarea raportului de activitate al Comisiei de investigare a legalitatii si oportunitatii construirii imobilului Cathedral Plaza in imediata apropiere a Catedralei Romano-Catolice Sfantul Iosif.

"Comisia solicita Guvernului Romaniei ca, prin Inspectoratul de Stat in Constructii, sa revada printr-un control cronologic, amanuntit si riguros, legalitatea si oportunitatea tuturor documentatiilor de specialitate referitoare la proiectarea, autorizarea si construirea imobilului Cathedral Plaza si sa dispuna oprirea de indata a realizarii constructiei", se preciza in raportul parlamentarilor.

La acea vreme, senatorii cereau o investigatie amanuntita pentru a se stabilii eventuala culpabilitate a partilor implicate in constructia imobilului, urmand ca apoi, daca era cazul, acestia sa raspunda penal.
In prezent, proiectul de constructie a cladirii de birouri "Cathedral Plaza" in imediata apropiere a Catedralei Romano-Catolice "Sfantul Iosif" este blocat in lipsa unei decizii definitive a instantei care judeca litigiul aparut in realizarea lucrarilor, situatia fiind analizata la mijlocul lunii septembrie in Guvern.
"Constructia va pune in mare pericol existenta edificiului"

Proiectul vizeaza construirea langa Catedrala (considerat monument istoric) a unui imobil cu patru nivele la subsol, cu garaje pentru 200 de masini, parter si 19 etaje, de 75 metri inaltime. Pentru aceasta constructie, Primaria Sectorului 1 a emis o autorizatie de constructie la 24 februarie 2006, lucrarile fiind incepute la 9 martie 2006.

O luna mai tarziu, Arhiepiscopia Romano-Catolica din Capitala a actionat in judecata firma de constructii si toate institutiile statului care au avizat proiectul, solicitand anularea autorizatiilor si a avizelor eliberate. Reprezentantii Arhiepiscopiei afirmau ca prezenta unei constructii de 75 metri inaltime in imediata vecinatate a Catedralei Sfantul Iosif va pune in mare pericol existenta edificiului.
De partea cealalta, reprezentantii Willbrook Management, firma care se ocupa de constructia imobilului, afirma ca intregul proiect a fost gandit dupa consultarea cu Arhiepiscopia, iar solutia gasita evidentiaza Catedrala Sfantul Iosif.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.