In curand, centurile verzi ale oraselor vor disparea complet. PSD a modificat Codul silvic pentru ca aceia cu dare de mana sa-si poata construi casoaie in inima codrului

Proiectul de Cod silvic, aflat in prag de vot final la Camera Deputatilor, deschide largi perspective constructiilor in padurile private. Daca Senatul a adoptat unele prevederi destul de limitative in domeniu, un amendament al deputatilor PSD da liber la vilele din paduri. In aceste conditii, cele mai expuse vor fi suprafetele verzi din jurul oraselor. Acestea au toate sansele sa dispara in viitorul apropiat, cu toate implicatiile de ordin social si ecologic.

De cativa ani, autoritatile, dar si simpli silvicultori discuta pe marginea unui nou Cod silvic, care sa raspunda cerintelor actuale ale padurii, in conditiile in care o treime din fondul forestier a fost retrocedat proprietarilor. Autoritatile s-au plans ca padurile au fost devastate de taieri abuzive, cele mai afectate fiind cele din proprietatea privata. Mai mult, la defrisare au contribuit direct chiar proprietarii, au sustinut mereu autoritatile care s-au declarat neputincioase in fata dezastrului produs pe Valea Trotusului, unde pamantul a luat-o la vale din cauza taierilor excesive facute pe terenurile private. Ultimul exemplu este alunecarea de teren din Sinaia, unde mai multe case au fost afectate in urma taierii copacilor ca sa se faca loc altor vile. Pe de alta parte, tot autoritatile se plang de lipsa spatiilor verzi din orase, Bucurestiul fiind unul dintre cele mai afectate. Cea mai "verde" parte a capitalei este zona de nord, cu celebra padure Baneasa, unde deja au inceput sa apara vile, unele chiar vecine cu animalele din Gradina Zoologica.

O initiativa marca PSD

Toate aceste lucruri nu au impiedicat parlamentarii sa propuna o noua forma de Cod silvic, mult mai permisiv cu vilele din padure. Daca acum se permite sa se ridice in padure numai constructii pentru personalul de paza (n.r. - totusi forma mascata de casa de locuit), dar pe o suprafata limitata, noul act normativ deschide calea constructiilor la lumina. Vor fi permise constructii pentru "structuri de primire turistica cu functiuni de cazare turistica, unitati de cult, obiective sociale, sportive si medicale, constructii hidrotehnice de interes local, surse de apa potabila; locuinte sau case de vacanta, numai in fondul forestier proprietate privata (...)". Senatorii au fost putin mai restrictivi, si au permis vile, inclusiv curtea, pe maximum 5% din proprietate, dar nu mai mult de 200 mp. O propunere de la Camera Deputatilor (n.r. - Camera decizionala) a marit curtea si vila la 500 mp, fara nici o alta conditie privind suprafata proprietatii. De remarcat ca propunerea, aprobata de toti membrii Comisiei de specialitate, apartine in exclusivitate PSD. Initiatorii sai sunt deputatii social-democrati Ion Dumitru, Ioan Munteanu, Filip Georgescu, Vasile Mocanu, Ioan Stan, Ioan Mocioalca, Liviu Timar si Constantin Tamaga, toti provenind din cele mai mari si puternice bazine forestiere ale tarii. Mai mult, doi dintre deputatii care au promovat amendamentul, Ion Dumitru si Filip Georgescu, sunt fosti sefi ai Regiei Nationale a Padurilor. Propunerea lor va permite ca zonele verzi de interes, precum Baneasa, sa fie lotizate si vandute in parcele de 500 mp, suprafata suficienta pentru o casa.Despre modul in care se pot dezvolta statiunile turistice, prin realizarea de noi spatii de cazare, nu se pune nici o conditie, care sa tina seama si de functia sociala si ecologica a padurilor. Totul este la liber.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.