Ieftinirea zborurilor si aparitia unui numar tot mai mare de curse aeriene au starnit interesul oamenilor de afaceri straini pentru proprietatile imobiliare din Romania. Tot mai multi isi cumpara case de vacanta sau terenuri in orasele romanesti, devenite mult mai accesibile prin noile conexiuni aeriene la preturi avantajoase. Exista si romani care isi cumpara proprietati imobiliare in zonele turistice din Uniunea Europeana.

Daca orasul Cluj ramane prea scump pentru straini, exista zone in care acestia au
inceput sa investeasca de mai multa vreme. O astfel de zona este satul Salicea, situat intre zona rezidentiala de la marginea Clujului din Padurea Faget si comuna Ciurila, pe unde va trece autostrada Transilvania. In Salicea exista un adevarat cartier construit de oameni de afaceri cehi.
De asemenea, exista o zona din apropierea orasului Turda, unde oameni de afaceri spanioli doresc sa construiasca un sat de vacanta. Printre investitorii spanioli se numara si Juan de la Pena, unul dintre actionarii clubului de fotbal Real Madrid. Zona cu pricina este situata intre Cheile Tureniului si Cheile Turzii. Casele de vacanta vor putea fi cumparate de cei care doresc sa investeasca in zona Apusenilor.

Tot in apropiere de Turda exista si o veche asezare minereasca, locuita majoritar de maghiari. In Petresti, multe din casele de secol XIX au fost cumparate de cetateni ai Ungariei. Localnicii au deschis o sumedenie de pensiuni destinate turistilor din Budapesta. Cornel Pop, proprietar de agentie imobiliara, spune ca un astfel de fenomen este normal. "Transporturile au devenit mai ieftine si mai rapide. Asa ca exista multi oameni care doresc sa isi cumpere sau sa isi ridice o casa intr-o zona pe care o indragesc. Asa cum bucurestenii cumparau case la Busteni sau in statiunile de pe Valea Prahovei, asa sunt si europenii care doresc sa investeasca acum in acest domeniu in Romania. Este deopotriva o investitie pe termen scurt, pentru ca acei oameni nu mai platesc in vacanta cazarea la hotel, dar si una pe termen lung, pentru ca piata imobiliara romaneasca are in continuare un potential insemnat de crestere", spune Cornel Popa.