"Indiferent de natura lor, intravilan sau extravilan aceste suprafete se vand cu preturi inferioare celor ce au fost deja scoase din circuitul agricol. Diferenta de pret intre un teren ce se afla in circuitul agricol si unul scos din circuit este de 10% - 30%, dar in unele cazuri poate depasi 40%, in functie de pozitia pe care o are respectiva suprafata", sustine Dorian Petrescu, reprezentantul departmentului de terenuri in cadrul companiei imobiliare EuroMetropola, citat de Business Standard.

Necesitatea de a dezvolta tot mai multe proiecte imobiliare si dorinta de maximizare a profiturilor au condus la o intensificare a tranzactiilor cu terenuri ce se afla inca in circuitul agricol. De exemplu, pretul de vanzare pentru un teren intravilan agricol din Fundulea este de 10 – 15 euro pe metru patrat, iar pentru o suprafata intravilana neagricola ajunge pana la 50 euro pe metru patrat. Potrivit Wall-Street, pentru a scoate terenul din circuitul agricol sunt necesare o serie de acte, avize, taxe si tarife diferentiale, in functie de suprafata tranzactionata si zona in care este pozitionat terenul. Cand parcela depaseste 100 hectare, pentru trecerea in intravilan este nevoie si de o hotarare guvernamentala.

"In primul rand, este nevoie de completarea unui formular pentru aprobarea scoaterii din circuitul agricol, de catre proprietarul respectivei parcele, urmat de depunerea certificatului de urbanism pentru scoaterea din circuitul agricol insotit de planul parcelar si extrasul de carte funciara, precum si copia actului de proprietate. Pe langa acestea, mai sunt necesare copii dupa documentatia cadastrala", sustine reprezentantul EuroMetropola.