Romania este lider in Uniunea Europeana in domeniul constructiilor, potrivit Eurostat, institutul european de statistica
Romania a inregistrat anul trecut cel mai rapid ritm de crestere a sectorului constructiilor din UE, de 30,9%, in timp ce la nivelul celor 27 de state membre acest domeniu a raportat un declin anual de 4%, potrivit biroului european de statistica, Eurostat. Gardianul precizeaza ca in clasamentul realizat in functie de ritmul de crestere a sectorului de constructii in 2007, Romania este urmata de Polonia, cu un avans de 12,6%, si de Suedia, cu 10,9%, informeaza Mediafax. Pe de alta parte, cele mai importante declinuri au fost inregistrate anul trecut in Marea Britanie (-12,7%), Spania (-9,5%) si Slovenia (-8,3%). Eurostat prezinta si variatia productiei in sectorul de constructii din trimestrul al patrulea, respectiv luna decembrie 2007, prin raportare la trimestrul sau luna precedenta.

Astfel, potrivit Business Standard, in penultima luna a anului trecut, volumul de cladiri realizate (toate tipurile de cladiri, blocuri, etc.) a crescut cu 32,6% fata de aceeasi luna din 2006. Pe ansamblu, in toata Uniunea Europeana, productia din sectorul constructiilor a crescut, in medie, cu 0,8%. Totusi, doar in zona euro s-a consemnat o reducere de 0,8%. De asemenea, in termeni lunari (noiembrie 2007 – octombrie 2007), Romania se afla pe podium, fiind pe locul doi dupa Polonia. Avansul dina ceasta perioada a fost de 1,8%. In acest interval de timp, Polonia a fost lider, cu o crestere de 2,3%. In zona euro, dar si in toata Uniunea Europeana, s-au inregistrat scaderi in aceasta luna. In zona euro, reducerea a fost, in medie, de 0,8%, in timp ce in UE, scaderea a fost de 0,2%.
Astfel, cel mai rapid ritm de crestere a fost raportat de Slovacia (5,4%), Polonia (5,1%), Suedia (2,3%) si Romania (2,1%). Cele mai importante scaderi au fost consemnate de Marea Britanie (-15,6%), Slovenia (-8,7%) si Olanda (-2,4%). Adevarul adauga ca In cele 27 de state membre UE a fost inregistrat in decembrie 2007 un declin mediu de 0,9%. La calcularea productiei in sectorul de constructii, Eurostat urmareste doua evolutii, respectiv lucrarile de constructii si cele de inginerie civila.

In cazul Romaniei, conform datelor prezentate de Institutul National de Statistica (INS), volumul lucrarilor de constructii s-a majorat cu 33,6 la suta in 2007, cea mai mare crestere fiind inregistrata de cladirile nerezidentiale. In anul 2007, s-au inregistrat cresteri la toate tipurile de constructii, cladiri nerezidentiale (36,6 la suta), constructii ingineresti (34,0 la suta) si cladiri rezidentiale (29,3 la suta).
Pe elemente de structura s-au inregistrat cresteri la toate componentele: lucrarile de intretinere si reparatii curente (37,4 la suta), lucrarile de reparatii capitale (36,7 la suta) si lucrarile de constructii noi (31,3 la suta).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.