La contractul de schimb, partile platesc in mod egal toate cheltuielile generate de semnarea acestuia. Modificarea chiriei, se poate face numai in cazul locuintelor proprietate particulara

Nu trebuie sa dam socoteala pentru ceea ce cumparam sau vindem, dar trebuie sa fim informati despre drepturile si obligatiile pe care le avem Inainte de a semna un contract trebuie sa citim cu mare atentie clauzele, pentru a evita astfel neintelegerile ulterioare.

Operatorul economic este obligat sa ne explice fiecare clauza in parte si sa ne raspunda la toate nelamuririle legate de contractul respectiv. In functie de tipul de contract pe care vrem sa il semnam, exista prevederi si termeni speciali.

Astfel, in contractul de inchiriere exista doua parti: locatorul si locatarul. Locatorul este cel care inchiriaza locuinta si poate fi proprietarul, sau persoana juridica, cea care are in administratie imobilul (in cazul locuintelor de stat). Locatarul este persoana care dobandeste dreptul de folosinta a locuintei, dar nu dreptul de proprietate al acesteia.

Calitatea de locatar in contract o pot avea mai multe persoane care devin cotitulare ale contractului de locatiune. Cu privire la forma contractului, acesta se va inregistra de catre locator, la organele fiscale teritoriale, in termen de 15 zile de la semnarea lui.

Obiectul contractului il formeaza locuinta in sine, anexele, dotarile aferente, cu inventarul corespunzator. Chiria se stabileste prin acordul liber exprimat al partilor, cu exceptia locuintelor pentru care este stabilit prin lege un nivel maxim al chiriei, cum este cazul locuintelor ce apartin domeniului public sau privat al statului, locuintelor de serviciu, caminelor pentru salariati ai societatilor comerciale.

In ceea ce priveste modificarea chiriei, aceasta se poate face numai in cazul locuintelor proprietate particulara. Termenul contractului, care trebuie sa cuprinda data intrarii in vigoare si durata, este lasat la aprecierea partilor. Daca partile nu au convenit asupra reinnoirii contractului, chiriasul este obligat sa paraseasca locuinta in termen de 30 zile de la expirarea termenului prevazut in contract.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.