Din septembrie,chiriasii ar putea avea mai multe drepturi, pentru ca in sfarsit statul vine in apararea celor care vor sa inchirieze o locuinta, intervenind la nivelul preturilor stabilite de proprietari

Chiria pentru o locuinta de pe piata libera va fi stabilita din acest an in functie de criterii fixe, si nu de bunul plac al proprietarilor care cauta un castig cat mai mare intr-un timp cat mai scurt. In ultimii ani, pretul chiriilor din marile orase si, in special, din Capitala au crescut de cateva ori. Cu toate acestea, Adevarul arata ca oficialii din MDLPL promit ca situatia se va schimba chiar din acest an.
„In acest moment, in Romania, chiriile au valori rotunde, de 100, 150 sau 200 de euro, valori create artificial, dar va fi adoptata si o metodologie de calcul al valorii chiriilor", a declarat ieri, pentru Rompres, Bogdan Suditu, director general adjunct al Directiei pentru Politica Locuirii din Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL).

In noua lege va fi stabilita si o perioada minima pentru care se inchiriaza respectivul spatiu, astfel incat chiriasul sa poata avea un cuvant de spus in momentul in care i se decide "evacuarea" fortata. Potrivit lui Suditu, in majoritatea statelor europene exista reglementari in aceasta privinta: in Italia, de patru ani, in Spania, pentru locuintele sociale, sase ani, iar in Marea Britanie de cinci ani. Pentru Romania, este posibil ca aceasta perioada sa fie sub patru ani, deoarece fondul de locuinte disponibil pentru inchiriere
este foarte mic.

Potrivit Bursa, incepand din toamna acestui an, vom avea un pachet de legi ale locuintelor, care va reglementa atat relatia proprietar - chirias, co-proprietatea asupra unor imobile, statutul locuintelor, dar si dezvoltarea locuintelor in parteneriat public-privat. Pachetul cuprinde o noua lege a locuintei, legea inchirierii locuintelor, legea privind statutul coproprietatii cladirilor de locuinte, a administrarii si functionarii asociatiilor de proprietari, si legea de parteneriat public-privat in domeniul locuintelor.

Bogdan Suditu a precizat ca statutul chiriasului va fi reglementat printr-un contract, care presupune drepturi si obligatii si pentru ambele parti. Astfel, proprietarul nu va mai putea modifica arbitrar chiria, iar chiriasul va avea mai multe obligatii in ceea ce priveste administrarea locuintei sau imobilului respectiv. Va fi stabilita si o perioada minima de incheiere a contractului de inchiriere, astfel incat chiriasul sa nu poate fi evacuat unilateral.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.