Programul finantat de BDCE a demarat in 2001 si prevede construirea a cel putin 3.500 de locuinte pe an. Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri normele metodologice pe baza carora tinerii care locuiesc in case ANL pot cumpara locuintele dupa cinci ani de la primirea repartitiei. Ministrul a dat asigurari ca sumele de bani pe care statul le va obtine prin vanzarea acestor locuinte vor fi utilizate, exclusiv, pentru construirea de case pentru tineri. La sumele obtinute de stat se vor adauga 140 milioane de euro, bani acordati prin credit de banca europeana.

De asemenea, casele inchiriate tinerilor prin Agentia Nationala de Locuinte vor putea fi vandute doar chiriasilor al caror venit mediu pe membru de familie nu depaseste dublul salariului mediu brut pe economie si care se obliga sa nu vanda altor persoane locuinta, timp de cinci ani de la data cumpararii. "BDCE a impus aceasta clauza, deoarece programul este unul social. Cel care depaseste acest venit poate sa isi cumpere de pe piata", a spus Borbely. In plus, evaluarea acestor imobile va fi facuta de catre persoane autorizate, iar valoarea de vanzare nu poate fi mai mica decat cea de inventar.
Potrivit demnitarului, in momentul de fata, exista circa 2.200 de persoane care au primit locuinte sociale in 2001 si 2002, cand a fost demarata constructia caselor. Ele pot depune cereri de cumparare a imobilelor in care locuiesc. Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei a impus cateva reguli, printre care si cea referitoare la introducerea intr-un cont special a banilor care vin din vanzarea acestor locuinte si folosirea lor, exclusiv, pentru construirea altor locuinte pentru tineri.