Gasesti casa dorita, ai banii ceruti, dar inca nu esti sigur ca o vei putea cumpara. Tranzactiile cu case au devenit tot mai nesigure si complexe. Cand ai senzatia ca detii toate atuurile pentru incheierea unei tranzactii, imediat apare o surpriza, de cele mai multe ori neplacuta.
Procesul de tranzactionare a unei locuinte este suficient de complex pentru a-i determina pe cumparatori, dar si pe vanzatori sa apeleze la serviciile unei companii imobiliare. “In momentul in care, in sfarsit, au gasit casa mult visata, nenumarati clienti se lovesc de impedimentele pe care le presupune actiunea de tranzactionare. Serviciile noastre se adreseaza acestor persoane, dar si celor carora timpul nu le permite sa faca toate demersurile pentru vanzarea sau cumpararea unei locuinte. Multi clienti se confrunta cu pierderea locuintei din cauza proprietarului care se hotaraste sa o propuna spre vanzare la un pret superior celui negociat sau finalizeaza actiunea cu un alt cumparator”, sustine Valeria Tudor, coordonator departament rezidential in cadrul companiei imobiliare EuroMetropola. “In acest sens se recomanda cumparatorului sa recurga la o procedura legala pentru a avea convingerea ca vanzatorul nu se va razgandi asupra pretului de tranzactionare si vanzarii proprietatii pe care o detine. Varianta ideala este sa se incheie un acord de vointa cu vanzatorul, ceea ce implica semnarea unui antecontract de vanzare - cumparare”, completeaza consultantul EuroMetropola.

La semnarea antecontractului se vor include clauzele de sanctionare in caz de culpabilitate la nerealizarea vanzarii. Astfel, in cazul in care cumparatorul incalca o conditie, vanzatorul poate anula contractul, iar cumparatorul poate pierde suma platita cu titlul de avans. La randul lui, potentialul proprietar poate si el anula acest document, poate recupera avansul si chiar dublul acestei sume, ca sanctiune civila, daca vanzatorul nu indeplineste una dintre conditiile notate la sectiunea de raspundere contractuala. “In acest act premergator contractului de vanzare-cumparare se stabilesc obligatiile legate de pret, cuantumul avansului, obiectul tranzactionat, termenul de incheiere al contractului de vanzare - cumparare, dar si modalitatea de plata. Acesti termeni contractuali se stabilesc strict intre parti si numai cu acordul partilor. Nici notarul, in prezenta caruia se semneaza antecontractul, dar nici agentia imobiliara care intermediaza tranzactia nu pot impune reguli. Astfel, coordonatele, precum pretul sau modalitatile de plata sunt stabilite de cumparator si de vanzator. Agentia imobiliara identifica oportunitatile pentru potentialii clienti, le propune solutii si variante care sa ii conduca spre cea mai buna decizie, ofera consultanta pentru obtinerea de finantare si suport juridic prin colaborarea cu diferite cabinete de avocatura”, completeaza consultantul EuroMetropola.

„Important, atat pentru cumparatorul cat si pentru vanzatorul imobilului, este ca documentul sa fie autentificat la notariat pentru ca doar in aceasta situatie este valabil. In acelasi timp, aceasta „promisiune” bilaterala poate reprezenta si un intrument facil pentru a obtine un imprumut bancar”, mai spune specialistul EuroMetropola.


Despre autor:

Sursa: Prezentonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.