Tot mai multe companii care tin la imaginea lor opteaza fie pentru inchirierea de vile fie pentru proiectele de tip office-building. Decizia finala tine cont de costuri, precum si de facilitatile obtinute.

Despre piata vilelor pentru segmentul business, dar si despre chiriile care se practica ne-a dat mai multe amanunte Valeria Tudor, coordinator dept. rezidential EuroMetropola.

Considerati ca vor creste chiriile pentru vile anul acesta ? Daca da, la cat estimati ca vor ajunge ? Din ce motiv vor suferi modificari de preturi ? Daca nu, de ce stagneaza?

In prezent, vilele pretabile pentru rezidenta, dar si pentru office din zona Centrala si de Nord a Capitalei pot fi inchiriate cu sume cuprinse intre 2.000 - 15.000 de euro. In zona ultracentrala exista cateva vile cu arhitectura, construite in perioada interbelica a caror chirie lunara ajunge la 45.000 euro. Acestea sunt rarisime, nu sunt foarte promovate in piata si de obicei primesc destinatie de ambasada, muzeu, restaurant de lux, centru de infrumsetare. Tinand cont de faptul ca cererea pentru inchirierea vilelor se mentine ridicata, este de asteptat ca nivelul chiriei sa mai creasca, dar nu cu mai mult de 15%. Rezervele legate de cresterea chiriei in vile sunt legate de faptul ca in piata se anunta lansarea a tot mai multe proiecte de tip office-building, care ar putea reloca o parte a firmelor ce functioneaza acum in vile.

Care este cererea pentru vilele din Centru fata de cele din celelalte zone? De ce?

Majoritatea solicitarilor pentru inchirierea vilelor se inregistreaza in zonele ultracentrale si de Nord. Argumentele raman aceleasi: accesul facil spre orice destinatie din Capitala, proximitatea statiile mijloacelor de transport in comun si de institutiile de interes major (banci, centre comerciale, aeroport etc).


In functie de marime, care companii prefera mai mult vilele in detrimentul cladirilor de birouri? De cat spatiu are nevoie o companie mica? Dar una mare?

Desigur ca o companie mica va prefera amenajarea unui birou intr-o vila unde costurile de intretinere sunt mult mai mici, comparativ cu cele dintr-un office-building. Unul dintre argumentele principale care sustin varianta inchirierii unei vile este acela ca in cele mai multe situatii, office-building-urile ofera unei singure companii o suprafata minima de aproximativ 200 mp, in conditiile in care firmele mici nu au nevoie decat de pana la 100 mp. Desigur ca vorbim de conditii mult mai bune in cladirile moderne, dar chiria pentru o suprafata atat de ampla, dar care nu raspunde nevoilor acestor companii, ii indeparteaza de aceasta varianta.

Accesibilitate, suprafete adecvate, compartimentare functionala, sisteme IT incorporate, prestanta si vizibilitate - acestea sunt principalele exigente ale companiilor aflate in cautarea unui nou sediu.

Atunci cand se instaleaza intr-o vila, foarte multe companii isi doresc expres ca vila respectiva sa aiba curte individuala, iar ei sa fie singurii locatari, pentru a evita conflictele cu alti coabitanti, care ar putea fi deranjati de traficul pe care il implica functionarea unei firme in acel imobil. De asemenea, este de preferat ca noul sediu sa nu necesite investitii majore din partea companiei, in privinta finisajelor si a igienizarii

Rata de neocupare a spatiilor de birouri din imobilele recent finalizate, este aproape nula, ceea ce demonstreaza ca cererea mare pentru inchirierea spatiilor de birouri nu este satisfacuta de oferta existenta pe piata.


Despre autor:

Sursa: Prezentonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.