Compania britanica EC Harris a devenit principalul antreprenor al proiectului de constructie a patru centre comerciale dezvoltate de grupul Dawnay, Day in Romania, dupa ce a primit un contract in valoare de peste 300 de milioane de euro

Cele patru centre comerciale vor opera sub brandul Atrium Centers si sunt localizate in Arad, Baia Mare, Cluj-Napoca si Satu Mare . Centrele comerciale vor avea in total circa 300.000 de metri patrati. Wall-Street informeaza ca lucrarile de constructie vor fi finalizate in anul 2009.

"Europa de Est, dar Romania in particular reprezinta o piata foarte importanta pentru retaileri, de mare atractivitate pentru investitori. Companiile de retail internationale sunt din tot mai interesate sa profite de oportunitatile oferite de aceste tari emergente pe masura ce pietele locale si cele din Europa de Vest ajung la un punct de saturatie", a declarat Matthew Cutts, partener in cadrul EC Harris.

Atrium Centers si-a anuntat lansarea oficiala pe piata romaneasca de real estate in luna mai a anului trecut, urmand sa dezvolte centre comerciale in Cluj, Arad, Baia Mare si, ulterior, in Satu Mare. Valoarea totala a investitiilor planificate de companie se ridica la 300 peste milioane euro, in timp ce planul investitional pentru Romania din urmatorii ani este estimat la aproximativ 900 milioane euro.

In acest context Zf dezbate problema reticentei bancilor de a acorda finantari pentru proiectele de centre comerciale, in contextul crizei subprime din Statele Unite, care ii afecteaza indirect si pe dezvoltatorii de pe piata locala. "Companiile care nu au preinchiriate cel putin 40% din spatiile mall-ului aflat in dezvoltare vor avea dificultati in gasirea unor finantari din partea bancilor", apreciaza Michael Israeli, managing director si actionar al firmei Atrium Centers, care construieste patru centre comerciale pe piata locala, in asociere cu fondul britanic Dawnay Day. Cele mai avansate proiecte ale companiei, aflate in Arad si Cluj-Napoca, sunt inchiriate in proportie de circa 30%, in timp ce pentru proiectele de la Baia Mare si Satu Mare contractarile au inceput din luna octombrie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.