Romania, Rusia si Turcia incearca sa sparga ierarhiile mondiale in vanzarile rezidentiale de lux

Destinatiile traditionale pentru achizitiile rezidentiale de lux, SUA si Marea Britanie, sunt completate incepand cu acest sezon de noi oferte provenind din tari care pana acum nu contau pe piata respectiva, informeaza Saptamana Financiara. Potrivit unui top al celor mai scumpe proprietati rezidentiale scoase la vanzare in lume, alcatuit de publicatia „Kommersant“, anul 2007 a adus in concertul marilor furnizori de proprietati rezidentiale luxoase trei noi membri - Romania, Turcia si Rusia.

1. O casa de vacanta si schi

In topul celor mai scumpe proprietati rezidentiale din lume scoase la vanzare se afla in prezent resedinta construita de Tim Blixseth in incinta Yellowstone Club - o statiune de schi dedicata milionarilor, deci cu circuit inchis, din statul Montana. Potrivit datelor companiei Kirsanova Realty, pretul cerut pentru aceasta resedinta in suprafata de 4.770 mp este de circa 167 milioane dolari. Printre dotarile speciale ale resedintei se numara telegondola individuala care ii duce pe proprietari si musafiri pe varful muntelui, pe una dintre partiile amenajate in cadrul Yellowstone Club.

2. Casa din „Nasul“, de vanzare

A doua cea mai scumpa resedinta propusa la vanzare este casa care a apartinut magnatului media William Randolph Hearst I. In 1947 acesta a cumparat in Beverly Hills un imobil contra sumei de 120.000 dolari. In 1976, cladirea a intrat in proprietatea unui celebru avocat american, Leonard Ross, care in prezent o vinde pentru 165 milioane dolari.
The Beverly House Compound numara 29 de dormitoare, un cinematograf, club de noapte, iar in jurul vilei, pe o suprafata de 2,6 hectare, mai sunt trei piscine si cateva terenuri de tenis. In afara de aceste elemente, vila din Beverly Hills are o istorie incarcata de celebritati. Aici si-au petrecut o parte din luna de miere cuplul Jack si Jacqueline Kennedy si tot aici s-a filmat o secventa din filmul lui Francis Ford Coppola „Nasul“ (scena calului taiat, plasat in patul unui producator de filme recalcitrant).

3. UpTown Court din Windlesham

Palatul Uptown Court din comitatul Windlesham depaseste ca dimensiune cele doua resedinte regale din Marea Britanie, respectiv Buckingham Palace si Hampton Court. Cladirea originala, construita in 1924 si apartinand printului egiptean Sami Gayed, a fost devastata de un incendiu in 1987. Dupa incendiu, resedinta a fost cumparata de Leslie Allen-Vercoe, cu 38,4 milioane dolari, care dupa ce a reabilitat-o a scos-o din nou la vanzare. Resedinta dispune de un teren in suprafata de 23,4 hectare, gazduieste cinci piscine, un cinematograf, sala de bowling si squash, teren de tenis, grajd pentru cai, heliport si garaj subteran pentru opt limuzine. Complexul Uptown Court este compus din patru cladiri (palatul propriu-zis, casa de oaspeti, locuintele paznicilor si birourile administratorului proprietatii). Palatul are 103 camere, din care 22 sunt dormitoare si tot atatea bai. In vecinatatea Uptown Court se afla resedintele reginei Marii Britanii (Windsor Castle), cea a lui Elton John, precum si cea a ducesei de York.Scara dubla de la intrare este realizata in stilul Gianni Versace, imitand-o pe cea realizata la casa acestuia din Miami.

4. Castelul Bran

Una dintre cele mai scumpe proprietati si destinatia turistica nr. 1 din Romania scoasa la vanzare in prezent este Castelul Bran. Construit in 1212, castelul a fost retrocedat unuia dintre descendentii familiei Habsburg in anul 2006. Dupa esuarea transmiterii contra cost a respectivei proprietati in patrimoniul judetului Brasov, Dominic de Habsburg a hotarat sa scoata la vanzare castelul, pentru care a cerut suma de 140 milioane dolari. Lipsit de dotarile aferente unei resedinte de lux, Bran este un castel celebru in lume gratie imaginii lui Dracula cu care este asociat de cele mai multe ori.

Potrivit SmartFinancial, Revista americana Forbes a plasat in 2007 castelul Bran pe locul doi in topul celor mai valoroase propietati din lume scoase la vanzare, estimandu-l la 140 milioane euro. Pe primul loc se afla o propietate din Beverly Hills, estimata la 165 milioane euro, in timp ce dupa castelul Bran se afla Updown Court Windlesham, din Surrey, Marea Britanie. Castelul Bran a fost scos la licitatie de catre Dominic Habsburg la inceputul lunii iulie, care a ales pentru intermedierea tranzactiei firma imobiliara americana Baytree Capital Associates.

Castelul este de vanzare ''pentru cumparatorul potrivit si in circumstantele potrivite'', a declarat la acea vreme Michael Gardner, presedinte al companiei Baytree Capital, care il reprezinta pe Dominic Habsburg. "Membrii familiei Habsburg nu vor deveni organizatori de muzee", a mai sustinut el facand referire la angajamentul luat de Dominic Habsburg privind mentinerea castelului ca muzeu pana in anul 2009. La 13 octombrie 2005, presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), Ingrid Zaarour, anunta restituirea Castelului Bran, proprietarilor de drept. Castelul Bran a fost lasat drept mostenire, impreuna cu intreg domeniul, in 1938, de Regina Maria, prin testament, fiicei sale, Principesa Ileana. Aceasta il va detine pana in 1948, cand Castelul Bran intra in proprietatea statului roman, fiind pentru o perioada abandonat si devastat.Mostenitorii principesei care au revendicat acest castel sunt Dominic Habsburg-Lothringen, Maria-Magdalena Holzhausen si Elisabeth Sandhofer. Cei trei locuiesc in SUA (Dominic) si in Austria (Maria-Magdalena si Elisabeth), in Romania fiind reprezentati de firma de avocatura Rubin-Meyer Doru&Trandafir.

Domeniul este format din: Castelul Bran, Casa de ceai Regina Maria, Casa Principesa Ileana, casa administratorului, Tabernaholul Inima Reginei Maria si terenul aferent de 7.556,4 de metri patrati, parcul castelului de 28.387 de metri patrati, cele doua lacuri din parcul castelului, de 1163 de metri patrati si, respectiv, 263 de metri patrati si drumul de acces de 1.650 de metri patrati.

5. Hala Ranch, Aspen

Ranch-ul Hala din Aspen, statul Colorado, apartinand fostului ambasador al Arabiei Saudite in SUA, printul Bandar Ibn Sultan Ibn Abdul Aziz, este disponibil pentru 135 milioane dolari. Proprietatea are 38,4 hectare de teren, pe care se afla o casa in suprafata de 5.150 mp. In afara de resedinta propriu-zisa, ranch-ul dispune de grajduri, terenuri de tenis, o piscina acoperita, SPA si pista de schi.

6. Maison La Amitie, Palm BEAch - Florida

Resedinta Maison La Amitie, care in prezent apartine magnatului american Donald Trump, a fost oferita la vanzare pentru suma de 125 milioane dolari. Casa se afla pe malul oceanului, are o sala de bal, biblioteca, piscina si garaj pentru 36 de autoturisme.
De observat ca Maison La Amitie a fost cumparata de Donald Trump in 2004 cu numai 41,25 milioane dolari.

7. Kensington Palace, Marea Britanie

Palatul Kensington sau Nottingham House, care a fost mult timp resedinta printesei Diana, iar pana in secolul al XVIII-lea resedinta regala oficiala, se afla pe lista caselor de vanzare. Palatul, care contine 103 incaperi si o importanta galerie de picturi, poate fi cumparat contra sumei de 114 milioane dolari.

8. Tranquility, lacul Tahoe - Nevada

Vila Tranquility, scoasa la vanzare contra sumei de 100 milioane dolari, apartine lui Joel Horowitz, co-fondatorul Tommy Hilfiger. Ansamblul se afla in zona tax-free Zephyr Cove, de langa lacul Tahoe (Nevada), unde se retrag bogatasii din California. Tranquility dispune de piscina, atrium, cinematograf si o pivnita cu 3.500 de sticle.

9. Waterfront Estate, Istanbul

Vila Waterfront Estate de pe malul Bosforului a fost scoasa la vanzare pentru suma de 100 milioane dolari. Casa in suprafata de 2.787 mp, construita in 1900, in stilul neobaroc, dispune de 64 de incaperi, un garaj pentru 21 de autoturisme si chei pentru nave maritime.

10. Vila Evrazia, Rusia

Resedinta familiala Evrazia se afla in zona Gorki-2, la 25 km de Moscova (autostrada Rublevo-Uspenskoe). Vila, o constructie placata cu marmura si granit, cu o suprafata de 1.100 mp, este de vanzare pentru 100 milioane dolari. Ansamblul mai contine case pentru oaspeti, un centru de relaxare cu bai turcesti si rusesti, parcare pentru 20 de autoturisme si un complex sportiv conectat cu vila printr-o galerie speciala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.